Csökken a fluktuáció mértéke a munkaszervezetekben. Mielőtt azonban a HR-osztályokon pukkanna a pezsgő, fontos látnunk az okokat, mert bár furcsán hangozhat, ez a csökkenés káros is lehet, ennek hátterében pedig a kevéssé őszinte munkavállalói indíttatások állnak – hívta fel a figyelmet a Lounge Group médiaigazgatója, Hidvégi Krisztina.

Lounge Group
Hidvégi Krisztina.
Fotó: Lounge Group

A vezető szerint az elmúlt évek globális kihívásai nyomot hagytak a munkavállalók mentalitásában. Az ezzel kapcsolatos megoldási lehetőségekről a médiaigazgató osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy ha egy ember mentálisan nincs rendben, akkor az egy vállalat működését tekintve is probléma, és ez kiemelten érinti a gazdaság mozgatórugójaként számon tartott kkv-k mindennapi működését is.

Tény, hogy a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború a mentalitásban tartósan nagy nyomot hagyott. Arról ugyanakkor kevés szó esik, hogy mindennek társadalmi feszültségét és az ezek révén keletkezett személyes szorongásokat miként viszik be az dolgozók a munkahelyünkre, és ez milyen hatással van a szervezet működésére.

Hiszek abban, hogy a szemlélet-, hozzáállás-, illetve szaktudás dimenziójában olyan munkatársat célszerű választani, aki szemléletében, hozzáállásában stabil, és azonosak a szervezeti értékei. Ezt a vezetői szemléletet erősítették az elmúlt évek bizonytalanságai

– foglalta össze Hidvégi Krisztina.

Hozzáfűzte, hogy pont emiatt vezetőként a hozzáállásra még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen nehézségekbe ütközhetünk egy válsághelyzet idején olyan munkatársakkal, akik ragaszkodnak megszokott rutinjukhoz, korábban jól hasznosított szakmai tudásukhoz, ám teljesen új, azelőtt sosem látott munkarendben, adott esetben ennek okán is teljesen megváltozott munkakörben vagy átalakult szervezeti struktúrában már nehezen alkalmazkodnak.

A szakember szerint prioritás lett, hogy tenni akarjon a munkavállaló, hozzáállása pozitív és együttműködő legyen.

Amellett ugyanakkor nem szabad elmenni, hogy napjaink kihívásai miatt, a mentális frusztrációk tetőzése által egyre csökken a mentalitásában stabil munkavállalók száma. Ez arra vezethető vissza, hogy a pandémia, a háborús helyzet és az ezekből adódó számos bizonytalanság visszavetette az emberek szubjektív kontrollérzetét, egyre kevésbé érezzük, hogy alakítói lennénk sorsunknak. Ez a kiszolgáltatottságérzet még a legstabilabb önbizalmú munkatársakat is megérinti.

Ebben a szituációban közös pont a stabilitás keresése, ami együtt jár a munkahelyhez való erősebb kötődéssel, ezért lehet, hogy visszaesik a fluktuáció mértéke is. Mindez azonban kétélű fegyver, hiszen az a munkavállaló is maradni akar, akinek alapvetően nincs motivációja a maradásra, de csökkenő kontroll-érzete mégis erre sarkallja, jelenléte pedig demoralizáló hatást gyakorolhat azokra, akik motiváltságát valós, belső igény hívja életre.

Tapasztalatom szerint egy ilyen munkaszervezeti kockázat esetén a vezetők tréneri, coach feladata felértékelődik, ugyanis minden erővel ki kell szűrni a mentalitásukban stabil munkatársakat, és – a lehetőségekhez mérten – szeparálni kell őket a demoralizáló hatást gyakorló kollégáktól. Éppen ezért még soha ekkora szükség nem volt olyan beszélgetésekre, amelyek a munkavállalók mentális állapotának, a lehetséges koalíciós szerveződések feltérképezésére irányulnak

– fejtette ki Hidvégi Krisztina.

Angry,Manager,In,White,Shirt,Standing,Angrily,At,His,Desk.
Fotó: Shutterstock

„Az elmúlt időszakban kiemelten éreztük mi is ezt az igényt, jóllehet a Lounge Groupnál már a kezdetek óta a munkatársak szemléletének, mentalitásának irányba állításában hiszünk. Kiszolgáltatott helyzetben vannak azonban sok esetben a kkv-k, amelyek azért is nehezen találják meg munkavállalóik mentalitásbeli változásában a megoldást, mert gyakran nincs erőforrásuk arra, hogy például HR-osztályuk legyen” – tette hozzá.

„Hogy nekik egyfajta kulcsot adjunk a témában, elindítottuk Munkadinamika című kutatási projektünket. Ebben nem konkrétan a koronavírus-világjárványban bekövetkezett mentális gondokra keressük a választ, hanem a célunk az, hogy általánosságban találjuk meg a megoldást a drasztikusan megváltozott környezetben bekövetkezett humán erőforrás problémáira, változásaira. A Munkadinamika hosszú távú projekt, amely 2021 nyarán indult és jelenleg is zajlik, ám előremutató és sok esetben meglepő eredményeiről a vizsgálati folyamat lezárulta után fogunk hírt adni” – egészítette ki a szakember.

Hidvégi Krisztina azzal zárta gondolatait, hogy a Lounge Group évek óta foglalkozik a témával, így saját példáján keresztül érzékeli, hogy a probléma nem eszkalálódott. A vezetők coach szerepének fontossága, a munkavállalók hozzáállásának vezetői fókuszba helyezése, valamint a rendszeres és célzott kommunikáció a kollégák mentális állapotának felmérésére elengedhetetlenné vált egy sikeresen működni kívánó vállalat életében. Mindezt azért teszik, mert az alaptézisük egyszerű:

a mentálisan stabil munkaerő a hatékony munkaerő.

A Lounge Group diverzifikált szolgáltatási portfólióval rendelkező full service ügynökség, amely integrált, 360 fokos reklámkampányok stratégiai tervezésén és megvalósításán túl egyebek között médiatervezéssel, médiavásárlással, klasszikus PR-feladatok ellátásával, kommunikációs tanácsadással, rendezvényszervezéssel is foglalkozik. Első divíziója 18 éve alakult, mára a cégcsoport csaknem 400 főt foglalkoztat. A szakma meghatározó szereplőiként számos hazai és nemzetközi díjat nyertek, munkájukat a többi közt Muse Creative Awards, Eventex Awards és The Golden City Gate díjjal is elismerték már.