Újra Bob Iger lett a Disney vezérigazgatója, alig két évvel azután, hogy távozott a posztjáról. Utódja és elődje, Bob Chapek azonban botrányt botrányra halmozott és az sem tett jót a megítélésének, hogy a cégóriás jelentősen alulmúlta a pénzügyi várakozásokat, a Disney-részvények értéke pedig 41 százalékos esés után 52 hetes mélypontra zuhant – írja a CNBC

Minnie Mouse Hollywood Walk of Fame Star Ceremony attends Minnie Mouse Hollywood Walk of Fame Star Ceremony at El Capitan Theatre on January 22, 2018 in Los Angeles, California. LOS ANGELES, CA - JANUARY 22:  Disney Chairman and Chief Executive Officer Robert A. Iger attends ceremony for Minnie Mouse as she receives Star on Hollywood Walk of Fame in Celebration of her 90th Anniversary at El Capitan Theatre on January 22, 2018 in Los Angeles, California.  (Photo by Stefanie Keenan/Getty Images for Disney )
Fotó: Stefanie Keenan / Getty Images

Chapeknek az sem tett jót, hogy cég Disney+ nevű streamingfelülete iszonyatos veszteségeket termelt és csak óriási áron tudott versenyképes lenni a konkurenciával. Chapek 2020-ban vette át a cég irányítását Igertől, ám a koronavírus-járvány miatt nem sok mindent tudott kezdeni, ráadásul hibát hibára halmoztak bizalmi emberei is, a sorozatos botrányok pedig Chapekre is ráégtek. 

Ennek ellenére az év elején mégis meghosszabbították szerződését, de hiába jelentett be létszámstopot és költséglefaragást, mégis elfogyott körülötte a levegő és alkalmazottai bizalmát is elveszítette elhibázott döntéseivel. A hírek szerint egyébként Chapek maga döntött a távozás mellett, a vezetőség pedig elfogadta. 

Köszönünk minden Bob Chapeknak mindenért, amit a cégért tett a hosszú karrierje alatt, köztük kiemelve azt, ahogy a pandémia alatt navigálta a vállalatot

– mondta Susan Arnold, a Disney elnökségének tagja. 

 

Bob Iger így hősként térhet vissza és az ő feladata lesz újra visszatenni a cégóriást a korábbi pályára. Iger 2020-as távozása előtt 15 évig volt a vállalatbirodalom vezérigazgatója, az ő irányítása alatt kebelezte be a Disney a Pixart, a Lucasfilmet – a Csillagok háborúja minden kellékével – és a Marvelt is. Ezek mindegyike több milliárd dollárral gazdagítják évről évre a Disneyt.