A 4iG leányvállalata, a One Crna Gora egy aukción megszerezte azokat a frekvenciákat, amelyekkel nagy teljesítményű és kapacitású 5G-mobilhálózatot lesz képes kialakítani. Az Elektronikus Hírközlési és Postai Ügynökség (EKIP) által szervezett árverést követően a One 700 megahertzes és a 3600 megahertzes sávban szerzett rádiófrekvenciát 15 évre. A társaság a további stratégiai fejlesztésekhez majdnem 3 millió euróért kapott forrásokat. A már meglévő és a frissen szerzett frekvenciákkal már országszerte gigabites sebességre lehet váltani.

5g,Cellular,Repeaters,On,The,Pole
Fotó: Shutterstock

Az 5G-spektrumlicencek megszerzése Montenegróban egy újabb fontos lépés a régió infrastruktúrájában történő további beruházások felé. Elkötelezettek vagyunk az 5G-hálózat fejlesztése mellett Montenegróban és a nyugat-balkáni régióban

– mondta Fekete Péter, a 4iG csoport vezérigazgatója.

Bejegyezték a 4iG és a Rheinmetall közös cégét

A 4iG és a Rheinmetall AG közös magyar informatikai leányvállalatot alapított, amelyet 2022. december 6-án a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága nyilvántartásába bejegyzett Rheinmetall 4iG Digital Services Kft. néven. 

A One volt az egyetlen szolgáltató 2021-ben, amely a 2600 megahertzes TDD-sávba fektetett be, amely szintén 5G-orientált. 

A One most sikeresen megszerezte a 700 megahertzes sávban a 2 × 10 megahertzet, amely elsősorban a jobb földrajzi lefedettséget szolgálja, és a 3600 megahertzes spektrumon a 120 megahertzet, amely nagy adatforgalmi kapacitást biztosít. 

A következő napokban az EKIP-hez további 20 megahertz kérelmet nyújtanak be a 3600 megahertzes sávban, amire a társaság egyedi jogosultsággal rendelkezik. A cég közleményében azt írja, hogy a tavaly és az idén megszerzett 5G-s spektrumerőforrások ötvözésével a One biztonságos hálózatot tud kialakítani, ami a legmagasabb felhasználói elvárásokat is képes teljesíteni az adatátvitel sebesség és mennyiség tekintetében.

A spektrumlicencekbe való és fejlesztéseink befejezése után minőségi 5G-terveket tudunk biztosítani a fogyasztók, az adminisztráció és a vállalkozások számára. Továbbra is arra törekszünk, hogy felgyorsítsuk a digitális átalakulást, magasabb szintű intelligens megoldásokat dolgozzunk ki, ami végső soron a digitalizáció új fejezetét erősíti Montenegróban

– monda a One vezérigazgatója, Branko Mitrovic.

Aerial,View,Of,Old,Town,Kotor,,Montenegro Aerial view of old town Kotor, Montenegro
Fotó: Shutterstock

A mostani felvásárlással a One folytatja azt a tervet, hogy az egész országot proaktívan lefedje nagy kapacitású 5G-hálózattal, a városokra és a turisztikai célpontokra összpontosítva. A felhasználók nagyobb sebességet, alacsonyabb késleltetést és nagyobb kapacitást tapasztalhatnak az 5G használata közben, és számos más okos megoldás és ipari alkalmazás is megvalósítható lesz az országban. Az év elején a One kereskedelmi 5G-hálózatot indított minden felhasználója számára Podgoricában, Tivatban, Bijelo Poljéban, Cetinjében és Niksicben.