Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között. 

A megállapodás értelmében 

az idén január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további 2 forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag-alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a 80 százalékos kifizetési korlátot.

 

Fotó: Volánbusz

A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről időre felül kell vizsgálnia.

A SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult, ezek vonatkozásában a bíróságok megállapították, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, mindössze két követelés – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyagnorma bevezetése – vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak – több fordulóban – a konstruktív tárgyalások a felek között, amelyek 2023. január 12-én eredményesen zárultak.