A pontos számok még nem ismertek, de a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint lehetséges, hogy a mai figyelmeztető sztrájk a Volánbusznál sikeres volt – erről a szervezet vezetője beszélt a VG-nek.

volánbusz
sztrájk
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Dobi István azt mondta, ha a sztrájkmenetrendben szereplő mintegy 2600 járat legalább fele ténylegesen nem közlekedett, akkor folytatni fogják a bérharcot. Szerinte a dolgozók akarata is ez. Már holnap hivatalosan kérni fogják az állami buszos cégtől, hogy jelölje ki a következő tárgyalási napot.

Ha az egyeztetések a SZAKSZ értékelése szerint továbbra sem vezetnek eredményre, fokozni fogják a nyomásgyakorlást, és egy legalább egynapos teljes sztrájkot szervezhetnek.

Ehhez előzetesen fel fogják mérni a sztrájkhajlandóságot a dolgozók körében. Lapunk érdeklődött a Volánbusznál is, hogy a hivatalos statisztika szerint hány járat esett ki a menetrendből a mai sztrájk ideje alatt. Cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz.

Jön a sztrájk a Volánbusznál – járatok ezrei maradhatnak ki a menetrendből

A kétórás munkabeszüntetés csak a kezdet, ha sikeres az akció, a szakszervezet többnapos leállást tervez. Egyelőre nem dőlt el, hogy a Volánbusz elismeri-e jogszerűnek a sztrájkot. A szakszervezet az idénre 10, jövőre 15 százalékos bérkompenzációt akar elérni az inflációs helyzet és a rezsiköltségek drágulása miatt.