A TikTok közösségimédia-platform anyavállalata, a kínai ByteDance több száz alkalmazottat tett lapátra december végén, hogy a vállalat költséghatékonyabban és egyszerűbben tudjon működni – írta meg a South China Morning Post. Az elbocsátások a TikTok kínai verzióját, a Douyint érintik elsősorban. A platformnak napi 600 millió aktív felhasználója van. A kirúgásokban a vállalat játék- és ingatlanműveletekkel foglalkozó divíziója is érintett.

ByteDance, The Owner Of TikTok In Beijing
Fotó: Emmanuel Wong / Getty Images

A leépítések a ByteDance humán erőforrásának csak kis százalékát érintik, miután a technológiai óriásnak világszerte több mint 100 ezer alkalmazottja van. A pontos számok csak azért nem ismertek, mert az anyavállalt nem hozza nyilvánosságra a működésével kapcsolatos információkat.

Kínában az ilyen szélesebb körű leépítések nem ritkák, az ottani üzletpolitikában nem ismeretlen, hogy a gyengébben teljesítő alkalmazottaktól megválnak a cégek, az optimalizálás érdekében az ilyesmi viszonylag gyakran előfordul. Más óriásvállalatok – például az Alibaba Group Holding és a Tencent Holdings – munkahelyek ezreit szüntették meg 2022-ben.

Versenyt fut az amerikai törvényhozókkal a TikTok

Amit lehet, kiköltözik Pekingből, hogy elkerüljék az amerikai tilalmat. Ám hiába települt Szingapúrba a menedzsment, ott egyszerűen nincs elég informatikus, ezért tovább toboroznak Kínában.

A hírek szerint 

a ByteDance a kirúgott dolgozóknak a cégnél töltött idejük után fizet végkielégítést, amelyet egyhavi pluszbérrel is megtold 

– számolt be róla az ügyet ismerő egyik forrás.

Már keresik az új alkalmazottakat

A néhány száz kirúgott alkalmazott ellenére a ByteDance azonnal nagyarányú toborzásba kezdett, honlapján már most 10 ezer álláshirdetés található. A mérnöktől a marketingasszisztensig szinte minden pozícióra keres embert. Hirdetnek betöltendő állást Londonban és Kaliforniában is.

Az elbocsátások azután kezdődtek, hogy Liang Rubo vezérigazgató – aki korábban az emberi erőforrások vezetője volt – decemberben közölte, hogy a vállalatnak „meg kell erősödnie, izmosodnia”. Rubo 2021-ben vette át a cég irányítását az alapító Zhang Yimingtől.

Nehéz év elé néz a TikTok

A ByteDance számos kihívással lesz kénytelen megbirkózni 2023-ban. A TikTok ugyanis egyre erősebb politikai ellenszélbe került, az Egyesült Államokban például a szövetségi kormány minden eszközén tiltott alkalmazás a kínai program. Tizenkilenc államban az állami hivatalok eszközeiről is letiltották. A The Wall Street Journal úgy tudja, a Fehér Ház fontolgatja, hogy a TikTok amerikai egységének eladására fogja kényszeríteni a ByteDance-et.