Csaknem 800 millió forintos beruházással, saját erőforrással fejleszt mesterséges intelligencia által vezérelt online számlafeldolgozó rendszert az S&T Consulting Hungary Kft., a megoldás legfőbb előnye, hogy az AI (mesterséges intelligencia az angol artificial intelligence-ből) segítségével a szervezetekben jelen lévő hatalmas adatvagyont is felhasználja a folyamat optimalizálása érdekében.

female financial advisor writing on diary while sitting with laptop at desk in office female financial advisor writing on diary while sitting with laptop at desk in office
Fotó: Prapass Pulsub

A cég – amely februártól Kontron Hungary Kft. néven folytatja a tevékenységét – közleménye szerint a papíralapú feldolgozáshoz képest akár 60-80 százalékkal is csökkentheti a költségeket a gépi tanuláson és látáson alapuló online rendszer.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 354 millió forinttal támogatott fejlesztés képes automatikusan lekérdezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felületére feltöltött számlaadatokat, így az sem okoz gondot, ha angol nyelvű vagy különböző formátumú a számla.

Az S&T szerint a gépi látás és az optikai karakterfelismerés együttes alkalmazása jókora előnyöket kínál iparágtól függetlenül minden olyan cég számára, amelyiknél nagy mennyiségű számlafeldolgozás történik. A fejlesztéssel lényegesen kevesebb erőforrás-bevonással végezhetők el az egyes feladatok, és az emberi hibák kiküszöbölésével javul a minőség, de többletinformáció is kinyerhető a cégek számára. A korábban nem hozzáférhető adathalmaz számos olyan elemzésre ad lehetőséget, amelyeknek a vállalatok számára üzleti értékük van. Ilyen lehet például a beszerzési árak nyomon követése, a trendek azonosítása, a beszerzéssel kapcsolatos stratégiai döntések támogatása, a partnermenedzsment-információk.

A cégcsoport beszámolt arról is, hogy változatlan formában működnek tovább, de az anyavállalat névváltozását követve februártól Kontron Hungary Kft. és Kontron Operations Hungary Kft. néven. A vállalat öt év alatt megduplázta az árbevételét, amely 2022-ben már 32 milliárd forint fölé hízott, foglalkoztatottjainak száma 184-ről 378-ra emelkedett.
 

Robotizálódnak a gyorséttermek is

Egy amerikai cég kifejlesztett egy robotszakácsot, amely képes elvégezni a gyorsfagyasztott élelmiszerek olajban sütését. A fejlesztő Miso Robotics szerint a Flippy 2 névre keresztelt robot gyorsabban és pontosabban készíti el az ételeket. A fejlesztők elmondták, hogy már több gyorsétteremláncban is dolgoznak a robotjaik, de szerintük sok cég ezt nem reklámozza, mert félnek a közvélemény negatív reakciójától.