Az akkumulátorgyártás a járműipar legdinamikusabban fejlődő ágazata, amelynek hazai növekedéséhez elengedhetetlen az iparágról magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel felvértezett mérnökök képzése – ennek megvalósításáért fogott össze az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI. A cég közleménye szerint az együttműködés keretében az egyetemen elindult az Autóipari li-ion akkumulátorokgyártása elnevezésű tantárgy, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a hallgatók. 

A gyakorlati ismeretek megszerzésének érdekében az oktatásban szerepet vállalnak a vállalat mérnökei is, valamint ösztöndíjprogramot és szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítanak a gödi gyárban.

göd
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A járműgyártók folyamatosan állítják át termelésüket elektromos autók előállítására, a tervek szerint 2035 után az Európai Unió területén már kizárólag belső égésű motor nélkül szerelt személygépkocsik kerülhetnek forgalomba. Az elektromobilitási célok megvalósításának alappillére a megfelelő akkumulátorgyártó kapacitások kiépítése, az iparág hazai dinamikus növekedéséhez pedig 

nélkülözhetetlen a legmagasabb szintű, naprakész mérnöki tudás, a gyártás és fejlesztés irányításában részt vevő mérnökök képzése.

A hazai egyetemek mérnökképzése nemzetközileg is elismert, a hallgatók sokrétű, a munkaerőpiacon keresett ismeretekre tehetnek szert. Annak ellenére, hogy Magyarország kiemelt szerepet foglal el az európai járműgyártásban, és az itt jelenlévő autóipari vállalatok élen járnak az elektromos autók fejlesztésében, gyártásában, a tanulóknak eddig nem volt lehetőségük az akkumulátorgyártás elméleti és gyakorlati alapjait bemutató tantárgyak felvételére.

Ezért határozott úgy az Óbudai Egyetem és a Samsung SDI magyarországi vezetése, hogy együttműködnek az első hazai akkumulátorgyártás specifikus képzés elindításában.

A tantárgyat az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki képzésben résztvevők, az őszi félévtől pedig már a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is felvehetik.

A Samsung SDI a gyakorlati ismereteket bemutató oktatók biztosítása mellett szakmai gyakorlati lehetőséggel és kiemelt ösztöndíjprogrammal is segíti a hallgatókat. A vállalat célja, hogy érdekes, a szakmai fejlődést folyamatosan lehetővé tevő állást és hosszú távú karrierlehetőséget kínáljon a jövő magyar mérnökeinek a világ egyik legmodernebb, dinamikusan fejlődő akkumulátorgyárában.