Washington nem szolgáltatott olyan bizonyítékot, amely szerint a TikTok fenyegetné az Egyesült Államok nemzetbiztonságát – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. Vang Ven-pin dezinformáció terjesztésével és a TikTok ellehetetlenítésével vádolta Washingtont.

Stone / UK - October 25 2019: TikTok app logo on a smartphone screen and flags of China and United States. Tiktok WeChat are banned. Apps are in centre of US - China tensions and security concerns.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az adatbiztonsággal kapcsolatos hamis információk terjesztésével, fel kell hagynia az érintett vállalatok elnyomásával, és nyílt, tisztességes, igazságos és megkülönböztetéstől mentes környezetet kell biztosítania a külföldi vállalkozások számára az egyesült államokbeli működésükhöz

– jelentette ki Vang. A szóvivő kifejtette, Kína úgy gondolja, nem volna szabad, hogy az adatbiztonság a nemzetbiztonsági koncepcióval való visszaélés eszköze legyen, és az állami hatalomnak ürügyül szolgáljon külföldi cégek működésének akadályozásához.

A Biden-kormányzat arra kérte a TikTok tulajdonosait, hogy adják el részvényeiket, ellenkező esetben az alkalmazás betiltását kockáztatják az Egyesült Államokban.

A TikTok vezetőire hivatkozva egyúttal arról számolt be, hogy a TikTok anyavállalata, a ByteDance részvényeinek 60 százaléka globális befektetők, 20 százaléka az alkalmazottak, 20 százaléka pedig az alapítók tulajdonában van.

A népszerű videómegosztó alkalmazás hivatali készülékeken való használatát megtiltották az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Parlamentben is. Az Egyesült Királyságban ugyancsak döntés született arról, hogy a miniszterek és a köztisztviselők telefonján nem szerepelhet a TikTok, Új-Zéland szintén jelezte, hogy a parlamenti készülékeken megtiltják az alkalmazás használatát.