Kristi Noem dél-dakotai kormányzó múlt héten, Henry McMaster dél-karolinai kormányzó hétfőn tiltatta le az állami kommunikációs eszközökön a TikTok használatát, Larry Hogan marylandi kormányzó kedden utasította erre a hivatalát, őt szerdán követte texasi kollégája, Greg Abbott. Hogan – egyebek mellett – megtiltotta a kínai Huawei, ZTE és Alibaba, továbbá az orosz Kaspersky Lab számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég termékeinek használatát is.

Two,White,Teenage,Girls,Shoot,A,Viral,Video,On,Their
A TikTok veszélyeztetheti a gyerekek mentális fejlődését.
Fotó: Shutterstock

A TikTok szóvivője kedden azzal védekezett, hogy az intézkedések téves információkon alapulnak és sajnálják, hogy a közösségük fontos részét képező állami ügynökségek, hivatalok és egyetemek a továbbiakban nem vehetik igénybe szolgáltatásaikat. 
A tiltás hátterében az áll, hogy Washington álláspontja szerint  

Kína növekvő veszélyt jelent az Egyesült Államok kiberbiztonságára.

Szerdán Texas mellett egy másik amerikai szövetségi állam is lépett a TikTok ellen: Indiana állam ügyészsége elsőként indított pert a videómegosztó portált üzemeltető ByteDance ellen, mert álláspontja szerint a kínai cég megsérti az állam fogyasztóvédelmi jogszabályait. Todd Rokita, republikánus államügyész elmondta, hogy 

a rövid videók megosztására szakosodott applikáció megtéveszti a felhasználóit, elhallgatva előlük, hogy a kínai kormány potenciálisan hozzáférhet megadott érzékeny adataikhoz. 

A kereset szerint a vállalat a gyerekeket és a szüleiket azzal is megtéveszti, hogy a Google Play áruházban és az Apple App Store-ban 12 éven felülieknek ajánlja az alkalmazást, miközben a közösségi médiumban könnyen hozzáférhetők a szexuális és tudatmódosító szerekkel kapcsolatos videók, mi több, a platform ezeket még ajánlja is kiskorú felhasználóinak.

Privacy Guarantor Has Ordered The Block Of TikTok
Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto via Getty Images

Az ügyészség azonnali jogorvoslatot kér és polgári jogi büntetést indítványoz a céggel szemben. A ByteDance nem kívánta kommentálni a keresetet. Korábban is felmerült, hogy a TikTok veszélyt jelenthet az amerikai nemzetbiztonságra. Donald Trump 2020-ban hivatalban lévő elnökként próbálta megakadályozni az alkalmazás amerikai használatát, de az ennek kidolgozására és az applikáció használatával járó kockázatok kivizsgálására adott utasítását Joe Biden egy évvel később visszavonta, egyszersmind arra utasítva a kereskedelmi minisztériumot, hogy  indítson vizsgálatot a ByteDance ellen.

Chris Wray az FBI igazgatója novemberben figyelmeztetett a TikTok nemzetbiztonsági kockázatára. Azt állította, hogy a kínai kormány az alkalmazáson keresztül befolyásolhatja annak felhasználóit, sőt átveheti az irányítást eszközeik felett.

A platformnak 100 milliónál is több amerikai felhasználója van.

A ByteDance és az amerikai kormány képviselői egyeztetnek a vitatott kérdésekben, amelyekben a Reuters információi szerint leghamarabb januárban született megnyugtató megoldás.