Az adatok határon átnyúló átvitelének képesége a modern pénzügyi és kommunikációs rendszerek alapja. Ha nincs lehetőség határokon átnyúló adatátvitelre, fennáll annak a veszélye, hogy az internet nemzeti és regionális részekre omlik szét. Amennyiben ez bekövetkezik az akadályozhatja a globális gazdaságot.

,Facebook,Changes,Its,Name
Fotó: Shutterstock

2020-ban az Bírósága (EUB) érvénytelenítette a Privacy Shieldet, amely a személyes adatok EU-ból az Egyesült Államokba történő továbbításának kulcsfontosságú jogi mechanizmusa. Ez a döntés jelentős szabályozási és jogi bizonytalanságot okozott több ezer szervezet, köztük a Meta számára.

Az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) ismertette megállapításait a Meta által a Facebook felhasználói adatainak az EU és az Egyesült Államok közötti Facebook felhasználói adatok továbbítására használt közös jogi eszközével kapcsolatban. A bizottság elismerte, hogy a vállalat jóhiszeműen járt el, és a bírság indokolatlan volt, az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) az utolsó pillanatban felülbírálta az adatvédelmi hatóságot – írta közleményében a cég. A Meta fellebbez ezek ellen a határozatok ellen, és haladéktalanul azt kéri, hogy függesszék fel a végrehajtást, tekintettel arra, hogy ezek a végzések milyen károkat okoznának. 

Több mint egymilliárd eurós bírságot kapott a Facebook

Az ötéves GDPR rekordbírságot hozott a Facebooknak.

A Privacy Shield 2020-as érvénytelenítését végül az Egyesült Államok kormányának az adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályai és az európaiak személyiségi jogai közötti alapvető jogi ütközés okozta. Ez egy olyan konfliktus, amelyet sem a Meta, sem más üzlet nem tudott egyedül megoldani. A cég jelezte, hogy ugyanazt a jogi mechanizmust használják, mint több ezer más, Európában szolgáltatást nyújtani kívánó vállalat. 

A DPC kezdetben elismerte, hogy a Meta jóhiszeműen folytatta az EU–USA adattovábbítást, és hogy a pénzbírság szükségtelen és aránytalan lenne. Ezt azonban az EDPB felülbírálta, és úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a politikai döntéshozók által a mögöttes probléma megoldása érdekében tett egyértelmű előrelépést. A Meta szerint 

ez a döntés hibás, indokolatlan, és veszélyes precedenst teremt az EU és az Egyesült Államok között adatátvitelt végző számtalan vállalat számára.

Komoly kérdéseket vet fel egy olyan szabályozási folyamattal kapcsolatban is, amely lehetővé teszi az EDPB számára, hogy ilyen módon felülbíráljon egy vezető szabályozót, figyelmen kívül hagyva a több éves vizsgálat eredményeit anélkül, hogy a szóban forgó vállalatnak jogot adna a meghallgatáshoz – írta közleményében a cég.

Létezhet megoldás a jogütközések megoldására

A döntéshozók az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is egyértelmű úton haladnak a konfliktus megoldása felé az új adatvédelmi keretrendszerrel (DPF). 2022 márciusában Biden elnök és Von der Leyen bizottsági elnök bejelentette, hogy 

megállapodásra jutottak a transzatlanti adatok szabad áramlását lehetővé tevő új keretrendszer elveiről. 

A politikai döntéshozók az Atlanti-óceán mindkét partján elkötelezték magukat a DPF „a lehető leggyorsabb” teljes körű bevezetése mellett. 

A szabályozó hatóságok, köztük az EDPB, üdvözölték a DPF által végrehajtott fejlesztéseket. A Meta közölte, hogy értékeli, hogy az adatvédelmi hatóság határozatában azt is megerősítette, hogy nem függesztik fel az adattovábbítást vagy más, a cégtől megkövetelt intézkedést, például nem írják elő az uniós érintettek adatainak törlését, miután a mögöttes kollízió megoldódott. Ez azt jelenti, hogy ha a DPF a megvalósítási határidők lejárta előtt életbe lép, 

szolgáltatásaik továbbra is a jelenlegi állapot szerint működhetnek anélkül, hogy ez bármilyen fennakadást vagy hatást gyakorolna a felhasználókra.

Egy olyan időszakban, amikor az internet a tekintélyelvű rendszerek nyomása alatt megreped, a hasonló gondolkodású demokráciáknak együtt kell működniük a nyílt internet eszméjének előmozdításában és védelmében – írta a Meta. A cég szerint az Egyesült Államokon kívül egyetlen ország sem tett többet annak érdekében, hogy a legújabb reformjai révén igazodjon az európai szabályokhoz, miközben a transzferek továbbra is nagyrészt megkérdőjelezhetetlenek olyan országok számára, mint például Kína.