Ahogy az várható volt, rekordösszegű bírságot kapott a Facebook-tulajdonos Meta az Európai Uniótól, miután nem tett eleget az arra vonatkozó uniós kérésnek, hogy ne küldje át az európai polgárok adatait az óceánon. Az EU-s hatóságok szerint így a szenzitív adatokhoz az amerikai titkosszolgálatok is (könnyebben) hozzáférhetnek.

Facebook,Logo,Seen,On,The,Smartphone,Placed,Next,To,The
Fotó: Shutterstock
Meta bírság
Fotó: Shutterstock

Az eddigi csúcstartó az Amazon volt

A közösségi oldalt sújtó 1,2 milliárd eurós bírság az eddigi legmagasabb, amit az uniós hatóságok kiszabtak az amerikai techcégekkel szemben. A döntést hétfőn a Meta európai központjának otthont Írország adatvédelmi hatóságai jelentették be. Az eddigi legnagyobb büntetést az Amazon kapta, a webáruháznak egy 2021. júliusi döntés értelmében 746 millió eurót kellett fizetnie. A két pénzbírság között az is különbség, hogy Jeff Bezos cégét a luxemburgi hatóság ítélte el.

Az adatkezelési vita

A döntés értelmében a Facebooknak öt hónapos átmeneti időszakot adtak, hogy felhagyjon az uniós jogot sértő adattovábbítással és hat hónapot arra, hogy az EU-polgárok adatainak tárolását is beszüntessék az Egyesült Államokban.

Ezen utóbbi lépésekre is széles körben számítottak, sőt, korábban a Meta azzal is fenyegetőzött, hogy emiatt kivonul az európai piacról. Azonban mivel az év közepéig döntés születhet az USA és az EU között az adatvédelem kérdésében, a tilalom hatása csekélyebb lehet a korábban becsültnél. A mostani pénzbírság csaknem egybeesik az uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR hatálybalépésének ötödik évfordulójával, 

amelynek keretében akár a cégek éves bevételének a 4 százalékát is elérhetik a bírságok.

Az adatkezelési szabályokkal kapcsolatos vita régóta húzódik az amerikaiak és az európaiak között, miután 2020-ban az Bírósága semmissé tette a felhasználói adatokra vonatkozó transzatlanti megállapodást, mondván, nincsenek biztonságban az európaiak adatai a tengerentúlon. Noha ekkor még egy kiskaput a bíróság nyitva hagyott, az ír adatvédelmi hatóság előzetes rendeletében közölte a Facebookkal, hogy azt sem használhatja az adatok kezelése során – írja a Bloomberg.

Decemberben az uniós hatóságok bemutatták javaslatukat a bíróság által korábban megsemmisített megállapodás pótlására. Erre több hónapos EU–USA-tárgyalásokat követően került sor, amelynek keretében Joe Biden elnöki rendeletben orvosolta az uniós aggályokat – amelyek gyökerei az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott információkban rejlenek –, és az amerikaiak ígéretet tettek az uniós felhasználói adatok biztonságára a tengerentúlon is.