Május 23-án ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Családi Vállalatok konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében. A szakmai rendezvény programjának fókuszában ezúttal a HR áll, amelyet a családi cégek lehetőségeinek, kihívásainak szempontjából járnak körbe neves magyar és külföldi előadók. Egy németországi kutatás alapján a munkavállalók 81,2 százaléka úgy gondolja, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak, és jobb a csapatszellem is, mint a nem családi cégeknél.

Business,People,Wearing,Informal,Dresses,At,Work,In,Their,Office
Fotó: Shutterstock

Bár a professzionális HR-rendszerek alkalmazása a hazai családi cégek körében egyelőre nem túlságosan jellemző, néhány magyarországi és külföldi családi vállalat példája azt mutatja, akár jelentős versenyelőny is származhat abból, ha képesek ötvözni a rájuk jellemző közvetlen, értékvezérelt szervezeti kultúrát a széles körben terjedő formalizált HR-módszerekkel.

A jövő szervezetét kutató nemzetközi felmérések és az azok figyelembevételével megfogalmazott ajánlások szerint a világ az emberközpontú, pozitív szemléletű, tanuláscentrikus vállalati struktúrák irányába halad, ahol a szervezeti határok egyre inkább elmosódnak, a szervezeti hierarchia másodlagossá válik

– idézi a közlemény Drótos György egyetemi docenst, a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központjának vezetőjét.

A szakember szerint, ha a hazai tulajdonú vállalkozásoknak sikerül ezeket a trendeket adaptálniuk, azzal csökkenthető a toborzásban és a munkaerő-megtartásban jelenleg jelentkező hátrányuk mind a Magyarországon tevékenykedő multinacionális vállalatokkal, mind a külföldi munkahelyekkel szemben.

Németországban például általánosan magas a potenciális munkavállalók – elsősorban a fiatal szakemberek és menedzserek – körében a családi cégek mint munkáltatók népszerűsége. A német Családi Vállalkozások Alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) által készített, tíz év kutatási eredményeit összegző tanulmány szerint a munkavállalók úgy vélik, hogy a családi vállalkozások tizennégy kritériumból kilencben megelőzik a nem családi vállalkozásokat.

A Budapesti Corvinus Egyetem eseményén Palkovics László mint a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is színpadra lép A családi vállalkozások szerepe a magyar gazdaságban című előadással, de Tomán Szabina, a Toman Lifestyle elnöke is beszél a Női vállalkozók a családi cégekben témakörben.

 

Fotó: Facebook