Észak-koreai hekkercsoportot gyanúsítanak az észtországi hatóságok több mint 100 millió dollár értékű eltulajdonításával. Az ügyben az észt rendőrség nyomoz – közölték szerdán.

Cyber,Attack,With,Unrecognizable,Hooded,Hacker,Using,Tablet,Computer,,Digital,
Cyber attack with unrecognizable hooded hacker using tablet computer, digital glitch effect
Fotó: Shutterstock

Több mint 100 millió dollár értékben lopta el az Atomic Wallet kriptovaluta-platform több ezer felhasználójának kriptovalutáját a Lazarus nevű hírhedt észak-koreai hekkercsoport

– állítja az Elliptic kriptoelemző cég.

A cég közleménye szerint mintegy 5500 digitális pénztárcát ürítettek ki a támadók, akiknek közük van a Lazarushoz. A csoportot gyanúsították a múltban egy másik támadással, amelyben szintén 100 millió dollár értékű kriptovalutának veszett nyoma. Az észt bűnügyi rendőrség napok óta nyomoz az ügyben, részleteket nem árultak el. 

A tallinni központú Atomic Wallet (Atomtárca) szolgáltatás azt ígéri felhasználóinak, hogy a különböző hekkertámadásoknak már többször áldozatul esett kriptovaluta-tőzsdéknél magasabb szintű biztonságot nyújt a kriptovaluta-kereskedőknek.

„Az Atomtárca teljesen védett” – olvasható továbbra is a szolgáltatás webhelyén. A szolgáltató ugyanakkor korábban már elismerte a hekkertámadás tényét, és közölte, hogy megbízott egy Chainalysis nevű céget az ügy felderítésével, illetve a pénz visszaszerzésével. Az ENSZ adatai szerint 2022-ben minden eddiginél nagyobb összegű kriptovagyonra tettek szert észak-koreai hekkerek. Megfigyelők szerint a pénzt Phenjan atomprogramjára fordítják. 

Pórul járt befektetők csatlakoztak a krtipovalutás szélhámos utáni nemzetközi hajszához

A csoport tagjai a Közel-Keletre utaznak, hogy felkutassák a svindlert.