Az UST Restitution Group (szabad fordításban UST-visszakövetelő csoport, röviden URG) megpróbálja felkutatni és bíróság elé állítani a szökésben lévő dél-koreai kriptobefektetőt és feltételezett csalót, Do Kwont – derül ki az FT cikkéből.

Terraform Labs Co-Founder Do Kwon , Do Kwon, co-founder and chief executive officer of Terraform Labs, works on his laptop in the company's office in Seoul, South Korea, on Thursday, April 14, 2022. Kwon is counting on the oldest cryptocurrency as a backstop for his stablecoin, which some critics liken to a ginormous Ponzi scheme. Photographer: Woohae Cho/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Kwon által létrehozott Terraform Labs algoritmuson alapuló stabilcoin nem volt különösebben stabil, fedezetét egy másik kripto, a luna adta, ám az ezáltal kínált arbitrázslehetőség csak addig működött, amíg létezett a hit a luna értékében. Amikor ez megszűnt, blokklánccége összeomlott, és 40 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetőknek. 

Az összeomlást követően közülük sokan elvesztették megtakarításaikat, feljelentést tettek, amelyben Ponzi-rendszer működtetésével vádolják a svindlert és cégét. A feltételezett szélhámos tagadja a vádakat, átpolitizáltnak minősítve őket. 

Kwon többször kijelentette, hogy együttműködik a dél-koreai ügyészekkel, valamint hogy nem látta az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Ennek ellenére a trükkös befektető az év elején Dél-Koreából Szingapúrba költözött. Ám a délkelet-ázsiai városállam szeptemberben közölte, hogy Kwon nincs ott, tartózkodási helye jelenleg ismeretlen. A szökevény a kapott fenyegetésekre hivatkozva nem hajlandó elárulni, hogy hol van.

Az URG igyekszik lenyomozni a csalót. Bár a csoport nem hajlandó elárulni a módszereit, azt azonban tudni lehet, hogy 4400 tagjuk van a világ minden részéről. Pórul járt befektetők csatlakoztak a nemzetközi hajszához Dél-Koreából, Hongkongból, Japánból, az Egyesült Államokból és Európából is.

Állításuk szerint a szélhámos Dubajban, Oroszországban, Azerbajdzsánban, a Seychelle-szigeteken vagy Mauritiuson bujkálhat. Az URG a legvalószínűbb helyszínnek Dubajt tartja: a város barátságos a kriptovalutákkal, korlátozott kiadatási szerződésekkel rendelkezik, és nemzetközi lakossága miatt Kwon könnyen beolvadhat a tömegbe. 

A csoport tagjai ezért néhány nap múlva a Közel-Keletre utaznak, hogy felkutassák a csalót. A megtakarításaikat elvesztő emberek egyébként azt mondják, hogy szkeptikusak az Interpollal kapcsolatban. Bár Kwon felkerült a szervezet vörös listájára, az adott országtól függ, hogy kiadják, vagy sem.

Még ha le is tartóztatnák, és kiadnák Dél-Koreának, a szakértők szerint nem lenne könnyű elítélni és megbüntetni pénzügyi csalásért vagy a tőkepiaci szabályok megsértéséért. Ennek hátterében az áll, hogy a távol-keleti országban nem egyértelmű, hogy a kriptók értékpapírnak számítanak-e.

Dollármilliárdokat tüntetnek el a kriptovalutás csalók

A kriptovaluták a kezdetektől fogva vonzó célpontjai a hekkereknek és a szélhámosoknak, a hatóságok évek óta egyre több kriptovaluta-csalást lepleznek le. Az elmúlt években megszaporodtak a digitális pénzekkel foglalkozó cégek elleni kibertámadások is, amelyekben különösen aktívak az észak-koreai hekkerek, elsősorban a remeteállam titkosszolgálatával együttműködő Lazarus csoport.