A Novo Nordisk piacra dobta nagy sikerű súlycsökkentő készítményét, a Wegovyt Németországban. A készítmény költségeit az állami egészségbiztosítások nem fedezik.

Drug "Wegovy
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az injekció formájában beadott gyógyszer, amely a testmozgással és életmódváltással együtt alkalmazva bizonyítottan 15 százalékkal csökkenti a páciensek testsúlyát, nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, de Európában eddig csak a kisebb piacokon, Norvégiában és Dániában jelent meg – írja a Reuters. A Novo Nordisk szóvivője szombaton megerősítette, hogy a német páciensek megkapták az első recepteket. 

A dán gyógyszergyártócég részvényeinek árfolyama több mint duplájára emelkedett a gyógyszer debütálása óta eltelt két évben, 

és ezzel a Novo Nordisk Európa második legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata lett az LVMH után. 

Németországban nagy keresletre számítanak a készítmény iránt, amelynek a költségei havi 170 eurónál (65 ezer forint) kezdődnek, és 300 euró (115 ezer forint) fölé emelkedhetnek, mivel a kezelés ideje alatt az adagokat növelni kell. 

Németországban a felnőttek 18,5 százaléka elhízott, ami meghaladja az 16 százalékos átlagát. Az orvosok szerint sok fogyni vágyó német használta az Ozempicet, a szintén a Novo Nordisk által gyártott cukorbetegség elleni gyógyszert, amely ugyanannak az összetevőnek egy alacsonyabb dózisú változata, mint a Wegovy.