A Novo Nordisk Németországban is a boltokba küldi az elhízás elleni gyógyszerét, a Wegovyt júliusban. A készítmény hatalmas siker az Egyesült Államokban, Németország pedig a harmadik európai ország lesz, ahol hozzá lehet jutni a fogyitablettához. A német törvények tiltják, hogy az állami egészségbiztosítási rendszerek támogassák a súlycsökkentő gyógyszereket. Akárcsak az impotencia vagy a kopaszodás esetén, a német jogalkotó az életmódbeli változást preferálja a gyógyszeres kezelések helyett. Németországban a legszigorúbb a jogi környezet a súlycsökkentő szerekkel kapcsolatban Európában, annak ellenére, hogy az országban a túlsúlyos polgárok aránya meghaladja az EU-s átlagot.

Close,Up,Of,Overweight,Fat,Woman,Taking,Slimming,Pills,From
Close up of overweight fat woman taking slimming pills from bottle. Weight loosing, diet, fat burning, pharmacy, medicine concept
fogyás, fogyókúra, kövé, telt, pirula, pill, gyógyszer, medicine,
Fotó: Shutterstock

Mivel az állami egészségbiztosítás nem támogatja a fogyasztógyógyszereket, így Németországban csak azok számára lesz elérhető, akik teljes áron ki tudják fizetni a készítményt. Németországban az állam a támogatott gyógyszerek esetén 90 százalékos hozzájárulással segíti a fogyasztókat. Enélkül a Wegovyért mélyen a zsebbe kell nyúlni, hiszen 

az amerikai listaára havi 1350 dollár (470 000 forint). 

A Novo még nem árazta be a készítményt Németországban. A Reuters arról írt, hogy a Novo és riválisai fogyást segítő gyógyszerei az állami támogatás nélkül csak rendkívül lassan terjedhetnek el Európában.

Vannak orvosok, akik lobbiznak a Wegovy állami támogatása mellett. Szerintük a gyógyszer segíthet megelőzni a túlsúllyal jelentkező egyéb problémákat, például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy az ízületi fájdalmakat. Más orvosok szerint nem jó ötlet abba a téves képzetbe ringatni az embereket, hogy egészséges életmód nélkül lefogyhatnak, mert az más súlyos problémákkal járhat.

Európa egyelőre csak vágyakozik a Wegovy után

Bár Németországban is engedélyezték a Novo gyógyszerét, a német lakosság csak nagyon lassan juthat hozzá a Wegovyhoz. A Novo Nordisk gyártási kapacitása nem tudja kielégíteni a globális igényeket, miközben az Egyesült Államokban szinte minden szem fogyitablettát felvásárolnak, ami csak elérhető.

A Novo vezetője, Lars Fruergaard Jorgensen  egy interjúban elmondta, hogy a dán cég csak július végén tudja piacra dobni a gyógyszert Németországban.

A német egészségügyi minisztérium a Reutersnek jelezte, hogy 

nem tervezik a törvények módosítását a fogyókúrás szerekkel kapcsolatban. 

Egy berlini törvényhozó elmondta, hogy az állami támogatás kiterjesztése egy olyan készítményre, mint a Wegovy, túl nagy teher lenne az egészségügyi költségvetésnek. Ezzel szemben a Obesty Help Germany érdekvédelmi csoport úgy látja, hogy a német törvényhozás rendkívül rövidlátó ebben a kérdésben. Kifogásolják, hogy Berlinben csak a pénzt tartják szem előtt, miközben ezek a súlycsökkentő gyógyszerek meghosszabbíthatnák az emberek életét, illetve támogatnák a lakosság munkaképességét is.

Németország mellett Európában Norvégiában és Dániában elérhető a Wegovy. Az egészségbiztosítási rendszerek viszont itt sem támogatják a fogyókúrás készítményt.

Gőzerővel dolgoznak a gyógyszergyártók az ideális fogyókúrás tablettán

A Novo Nordisk és az Eli Lilly is biztató kísérleti eredményekről számolt be a hét végén: a cukorbetegek számára fejlesztett készítményeik az egészséges emberek krónikus súlyproblémáit is kezelni tudják, 15 százalékos átlagos fogyással kecsegtetve. Mindez persze nincs ingyen.

Amerikában mint a cukrot, Európában csak módjával

Az Egyesült Államokban láthatóan nem riasztja el a lakosságot a Wegovy borsos ára. A legtöbb magán-egészségbiztosítási vállalat fedezi a gyógyszert, illetve sok nagy munkáltató is támogatja a munkavállalóknak nyújtott egészségbiztosítás keretében. Természetesen az USA-ban is felhívják az emberek figyelmét az egészséges étkezés és a testmozgás fontosságára, ennek ellenére nem gördítenek akadályokat a fogyókúrás készítmények elé. Az amerikai fogyasztók nem is sajnálják a pénzt a mesterséges fogyásra.

Ennek oka az is lehet, hogy az Egyesült Államokban a lakosság sokkal elhízottabb, mint Európában. A Reuters azt írta, hogy 

az Európai Unióban a lakosság 53 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott, miközben az USA-ban ez az arány körülbelül 74 százalék.