A Gartner tanácsadó cég előzetes eredményei szerint 2023 második negyedévében világszerte 59,7 millió PC-t adtak el, ami 16,6 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. 

China court bans iPhone sales in patent dispute: Qualcomm
Fotó: AFP

Hét egymást követő negyedévnyi csökkenés után a PC-piac a stabilizálódás kezdeti jeleit mutatja:

A PC-piac visszaesésének üteme lelassult, ami azt jelzi, hogy a szállítási volumenek talán elérték a mélypontjukat. A Gartner várakozásai szerint a PC-készletek 2023 végére normalizálódnak, és a kereslet 2024-től kezdődően ismét növekedésnek indul

– mondta Mikako Kitagawa, a Gartner elemzési igazgatója. 

Bár csökkentek a Lenovo eladásai, 24 százalékos piaci részesedéssel így is megőrizte első helyét a globális szállítások tekintetében. 

Az EMEA és az ázsiai és csendes-óceáni térség kihívást jelentett a Lenovo számára, de Dél-Amerikában és Észak-Amerikában csak mérsékelt visszaesés volt tapasztalható.

A HP-eladások csak kismértékben csökkentek a második negyedévben, véget vetve ezzel a sorozatos két számjegyű csökkenésnek. A laptopszállítások kismértékben nőttek, de ezt ellensúlyozta az asztali számítógépek szállításainak csökkenése. Az amerikai laptoppiac a HP számára erős volt, két számjegyű növekedést ért el az előző évhez képest.

A Dell már az ötödik egymást követő negyedévben mutatott visszaesést, a szállítások a legtöbb kulcsfontosságú régióban csökkentek. 

A cég számára a legnagyobb kihívást az ázsiai és csendes-óceáni térség jelentette, ahol a szállítások a regionális átlagnál gyorsabban csökkentek. A márka viszonylag jól teljesített az amerikai asztali számítógépek piacán, és megőrizte vezető pozícióját.