A cégek 28 százalékánál a 6–10 százalékos sávban mozgott idén az alapbéremelés mértéke – derül ki a HR Portal idei béremelésekre vonatkozó online felméréséből. 

ay,Gap.,Comparing,Wages,And,Salary
Fotó: Shutterstock

A válaszadók 27 százaléka 11–15 százalék között emelte a munkavállalók fizetését, 15 százalék felett mindössze a kérdőívet kitöltők 8 százalékánál történt bérfejlesztés

– írták. 

Azok a munkavállalók, akiknél nem volt béremelés (25 százalék) vagy csak az 1–5 százalékos sávban adtak többet (10 százalék), jelentősebb reálbérveszteséget könyvelhettek el. 

A válaszadók 57 százaléka nem tervez béremelést a következő két hónapban. Alapbéremelést 10 százalék százalék jelzett előre, egyszeri kifizetést (például rezsitámogatás) 5 százalék, a béren kívüli juttatásokhoz (cafeteria) 2 százalék tervez hozzányúlni. Ahol lesz alapbéremelés, ott is maximum 10 százalék plusz várható – írták.

A portál kérdőívét összesen 245-en töltötték ki a kisvállalkozásoktól a nagy, multinacionális cégekig. A válaszadók túlnyomó része a HR-ben dolgozó vagy vezető beosztású döntéshozó.