Beperelte az tulajdonában álló, korábban Twitterként ismert X-et az AFP francia hírügynökség az egyik párizsi bíróságon, arra hivatkozva, hogy a közösségi platform nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni arról, hogy mennyit fizessen a hírek felhasználásáért. 

SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk attends an event during the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, on June 16, 2023. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Fotó: Joel Saget / AFP

Franciaországban 2019 óta törvény írja elő hogy a nagyobb online platformok kötelezően egyeztessenek a hírek felhasználásának anyagi ellentételezésről a tartalmak előállítóival. „Az AFP aggodalmát fejezi ki, hogy a Twitter egyértelműen visszautasította a tárgyalásokat a publikálási jogok megvásárlásáról” – áll az AFP közleményében.

Elég bizarr. Azt akarják, hogy mi fizessünk a weboldalukra irányuló forgalom után, amelyből nekik származik reklámbevételük, nekünk meg nem?!

– reagált Musk a perindításra. 2021-ben a francia versenyhatóság 500 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 194 milliárd forint) bírságolta meg a Google anyavállalatát, az Alphabetet, mert a cég nem tárgyalt az előírt módon a hírszolgáltatókkal a hírek felhasználásának áráról. A Google azóta több vezető francia hírszolgáltatóval, köztük az AFP-vel is rendezte a vitát, és a Facebookot működtető Meta is több francia hírszolgáltatóval egyezségre jutott.