Veszteséggel és meredeken zuhanó bevétellel zárta a második negyedévet a német BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat a Covid–19 elleni vakcina iránti kereslet visszaesésének következtében; a cég amerikai partnere, a Pfizer a múlt héten szintén jelentősen csökkenő negyedéves bevételről számolt be.

Madrid, Spain- May 2, 2021: Hand on surgery glove holding Syringe with Covid vaccine. In the background Biontech Laboratory logo
Fotó: Shutterstock

A mainzi székhelyű társaság hétfőn megjelent negyedéves jelentése szerint a június végén zárult három hónapra 190,4 millió euró veszteség mellett 167,7 millió euró árbevételt realizált, míg az előző év azonos időszakában csaknem 3,2 milliárd euró árbevétel mellett 1,67 milliárd euró nettó nyereséget ért el.

A német biotechnológiai kutatóvállalat a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel közösen 2020 végére az Európai Unióban elsőként fejlesztette ki az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) elleni védőoltást, és kapott engedélyt a forgalmazására.

A június 30-án végződött hat hónapban a nettó nyereség 311,8 millió euró volt, szemben az előző évi 5,37 milliárd eurós nettó nyereséggel.

A német vállalat arra számít, hogy szeptemberben piacra dobja a Covid–19 elleni adaptált vakcináját – jelentették be hétfőn.

A BioNTech egyúttal megerősítette a Covid–19 elleni vakcinából származó bevételekre vonatkozó idei kilátásait, miszerint 2023-ra 5 milliárd eurót várnak a 2022-ben elért 17,2 milliárd euró után. A vállalat kutatási és fejlesztési kerete ugyanakkor a korábban jelzett 2,4 és 2,6 milliárd euró helyett 2,0 milliárd és 2,2 milliárd euró között lesz idén a tavalyi 1,54 milliárd euró után.

Nagy-Britanniában júniustól a krónikus egészségi problémákkal küzdő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást. A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjai a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist. Január elején az Egyesült Királyság kormánya bejelentette partneri együttműködését a BioNTech céggel a rák és más betegségek elleni potenciális vakcinák tesztelésére.

A Nasdaq technológiai részvényeket tömörítő tőzsdén jegyzett BioNTech részvénye hétfőn 16.30 óra körül mintegy 9,0 százalékos mínuszban állt. A árfolyama az elmúlt 12 hónapban több mint 42 százalékkal esett.