Hétfőn 11 órakor az RTL mintegy negyven külsős munkatársa sorakozott fel a kereskedelmi csatorna Nagytétényi úti székháza előtt, hogy fehér rózsával tiltakozzon a cég bérezési és foglalkoztatási gyakorlata ellen. A Médiapiacnak név nélkül nyilatkozó szakemberek elmondták, a kezükben tartott virág egyrészt a tisztaságot jelképezi, másrészt hogy a tüskéivel vigyázni kell. A demonstrálók mindegyike vágóként dolgozik, és amennyiben az RTL nem tárgyal velük, csütörtökön várhatóan egész napra beszüntetik a munkát.

Budapest, 2023. június 23.A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben a Nagytétényi úton. A komplexum kifejezetten televíziós és filmes produkciók gyártásra készült épületet 2005-ben adták át amelyben 4 új stúdiót is kialakítottak, hogy egy helyen készülhessenek az RTL műsorai.MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2023. június 23.
A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben a Nagytétényi úton. A komplexum kifejezetten televíziós és filmes produkciók gyártásra készült épületet 2005-ben adták át amelyben 4 új stúdiót is kialakítottak, hogy egy helyen készülhessenek az RTL műsorai.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2023. június 23.
A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben a Nagytétényi úton. A komplexum kifejezetten televíziós és filmes produkciók gyártásra készült épületet 2005-ben adták át amelyben 4 új stúdiót is kialakítottak, hogy egy helyen készülhessenek az RTL műsorai.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A negyven vágó fehér rózsával a kezében tiltakozott az RTL-székház előtt.
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

A Magyar Nemzet kiemeli, hogy a vágók meghatározó szerepet töltenek be a produkciók elkészítésében: rájuk hárul a leforgatott felvételek megszerkesztése, montázsolása és összeállítása a rendező utasításai alapján. Jellemzően vállalkozóként vagy – ahogy ők fogalmaztak – kényszervállalkozóként dolgoznak a csatornánál, így esetükben hagyományos sztrájkról nem beszélhetünk. Mindössze annyit tudnak tenni, hogy nem veszik fel a munkát.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a kizárólag az RTL-nek dolgozó vágók átlagosan körülbelül nettó havi 300 ezer forint körüli összeget visznek haza.

A lap iparági forrásokból úgy értesült, hogy a kereskedelmi csatorna által fizetett óradíjuk a piaci érték harmada, a híradónál dolgozók viszont még ennek is csak a felét kapják meg. A külsős vágók többnyire az olyan esti műsorokon dolgoznak, mint a Cápák között.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének elnöke az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bár a tiltakozók egy része tagja szervezetüknek, ez egy önálló kezdeményezés, az RTL ráadásul nem is ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni.