Szerdán délelőtt a Kúria megsemmisítette a Debrecenben épülő CATL-akkumulátorgyár egyik alapvető engedélyét – erről Schiffer András számolt be nem sokkal ezelőtt a közösségi oldalán.

CATL builds battery cell factory in Thuringia
Debreceni kínai akkumulátorgyár: döntött a bíróság – megsemmisítette az engedélyt (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

Az ügyvéd pro bono képviselte azt a debreceni polgárt (ő tagja a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen nevű csoportnak), aki beadta a bíróságra a felülvizsgálat iránti kérelmét. Schiffer András arról számolt be, hogy a legfőbb igazságszolgáltatási fórum ennek helyt adott és megváltoztatta a Debreceni Törvényszék korábbi ítéletét. 

Megsemmisítette a vármegyei katasztrófavédelmi hatóságnak a debreceni CATL-beruházásra kiadott engedélyét

– jelentette be. Arról is beszámolt, hogy a Kúria a hatóságot új eljárásra utasította, mivel a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra, kifüggesztésre, közmeghallgatásra vonatkozó szabályokat.

Schiffer András a fejlemények kapcsán azt nyilatkozta a Debreciner.hu-nak, hogy álláspontja szerint most le kell állítani az akkumulátorgyár építését, mivel az szerda délelőtt 11 órától nem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel. Jelezte azt is, hogy majd csak hetek múlva kapják meg a Kúria írásbeli indokolását, de bízik benne, hogy még a téli ítélkezési szünet előtt eljut hozzá.

A pert kezdeményező civil, Horváth Nándor László némiképp már visszafogottabban értékelt. Szerinte a döntés nem jelenti azt, hogy ne jönne Debrecenbe az akkumulátorgyár, viszont időt nyertek.

A debreceni kínai akkumulátorgyárral szemben sorozatosak a jogi lépések. Ezúttal a számukra kedvezőtlen határozat született, de nem régiben számoltunk be arról, hogy egy másik ügyben már nekik kedvezett a bíróság. A Debreceni Törvényszék november közepén ugyanis perindítási jog hiánya miatt megszüntette a budapesti székhelyű Védegylet egyesület által kezdeményezett eljárást, hogy vizsgálják felül a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által kiadott egységes környezethasználati engedély jogszerűségét.

Debreceni akkumulátorgyár: döntött a bíróság, megszüntette az eljárást

A Debreceni Törvényszék perindítási jog hiánya miatt megszüntette a budapesti székhelyű Védegylet egyesület részéről, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által kiadott egységes környezethasználati engedély jogszerűsége tárgyában indult eljárást. A szervezet korábban azt is szerette volna elérni, hogy a bíróság nyújtson olyan egyértelmű iránymutatást, mely alapján a tervezett akkumulátorgyártó-üzem megvalósítására környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedély nem adható.