Ahogy azt a Világgazdaság péntek reggel már előre jelezte, megérkezett a Yettel bejelentése a 2024-es díjemelésről.

20230830 BudapestYettelFotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Megtette a bejelentését a Yettel: ennyivel emeli az árait márciustól – örülhetnek a Telekom ügyfelei. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ezzel nincs több kérdés a hazai ügyfelek számára és az összes nagy szolgáltatónál ismerté vált a drágítás mértéke. A Yettel közleményében azt írta, hogy éves inflációkövető díjkorrekciót alkalmaz.

Mennyivel emeli az árakat a Yettel 2024-ben?

Ennek következtében 

a lakossági és kisvállalkozói számlás tarifa havidíjakban 15,3 százalékos emelkedés áll be.

Mindez egyelőre csak a bejelentés, a tényleg áremelés március 5-től lép hatályba. Öröm az ürömben, hogy a havidíjon felüli percdíjak és sms-díjak változatlanok maradnak, illetve a lakossági előfizetések esetén a kiegészítő adatjegyek ára sem változik.

A kisvállalkozói számlás előfizetések esetén a díjváltozás a havidíjakat és az egyszeri kiegészítő szolgáltatási díjtételeket érinti, míg a havidíjon felüli perc és sms-díjak ezeknél a tarifáknál is változatlanok maradnak. Az inflációkövető díjkorrekció az egyéb ügyfélszegmenseket a Yettel nekik küldött értesítésében foglaltak szerinti érinti.

Végezetül a mobilszolgáltató azt is bejelentette, hogy azoknál a tarifacsomagoknál, amelyek adatkerete nem teljes egészében használható fel az 1-es/EU roaming díjzónában és érintettek a díjváltozásban, ott lakossági és kisvállalkozói előfizetés esetén 2024. március 5-től a felhasználható roaming adatkeretek növekednek.

Mennyivel emelte az árakat a Telekom és a Vodafone 2024-ben?

A Yettel egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett 2023-as éves inflációnál (17,6 százalék) kisebb mértékű emelést hajtanak végre a havidíjak tarifáiban. Ugyanakkor ez elmondható két nagy rivális, a Vodafone és a Telekom gyakorlatáról is.

Bár nem igazán szívbajosak a hazai távközlési cégek, mégis, az éledező piaci versenynek köszönhetően némi önmérsékletet is tanúsítottak a március 1-jétől életbe lépő új tarifáik meghatározásakor. Az alaphangot a 4iG csoporthoz tartozó Vodafone Magyarország adta meg még tavaly október végén, amikor 15,4 százalékos díjemelést jelentett be a publikus tarifákat használó lakossági és kisvállalati ügyfelei számára.

A héten az is kiderült, hogy a Magyar Telekom is a Vodafone-on tartja a szemét, hiszen kismértékben szektortársa alá menve 15 százalékkal növeli díjszabását. Ezt követően érkezett meg a Yettel 15,3 százalékos döntése.

Vagyis ha rangsort állítunk fel, akkor a Telekom ügyfelei „jártak a legjobban” és nekik kell szembenézni a legalacsonyabb emeléssel.

Díjemelés: végre megszólalt a Yettel – érkezik a döntés, amire mindenki várt

Miután tavaly októberben a Vodafone Magyarország úgy döntött, nem maxolja ki teljesen az inflációs tarifaindexálás lehetőségét az idei díjszabásában, a héten az is kiderült, hogy a Magyar Telekom sem ment el a lehetőségei végső határáig. Most jön a Yettel döntése. A hazai távközlési cégek fél szemüket egymáson tartva emelik a díjaikat, a Telekommal szemben az elmúlt két évben a Vodafone a nyerő.