A Rheinmetall fegyvergyártó vállalat új értékesítési rekordot ért el, a düsseldorfi konszern tavalyi árbevétele 7,2 milliárd euró lett, 12 százalékkal több, mint az előző évben. Az adózás utáni nyereség 586 millió eurót tett ki, ami 8,2 százalékos haszonkulcsnak felel meg. Az üzemi marzs 13 százalékos volt. 

Armed Forces Day 2023 - Kaufbeuren
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai védelmi vállalatok megrendelésállománya számos európai NATO-államban meredeken nő, a Rheinmetallnál a Lynx és a Boxer gyalogsági harcjárművek, valamint a Boxer kerekes páncélozott jármű a legkeresettebbek. 

A tüzérségi lőszerek iránt még nagyobb a kereslet: a spanyol Expal lőszerspecialista cég tavalyi felvásárlásának köszönhetően a Rheinmetall vált a világ legnagyobb tüzérségi lőszergyártójává, az üzletág forgalma tavaly 29 százalékkal nőtt. 

A Rheinmetall árfolyama 1 év
 

A vállalat az ukrajnai orosz invázió miatt az értékesítés és a nyereség tartós növekedésére számít . „Egy új évtized kezdődött a biztonságpolitikában” – mondta csütörtökön a Rheinmetall főnöke, Armin Papperger. Ez tükröződik a vállalat rendelésállományában is, ami az év végén rekordértéket, 38,3 milliárd eurót ért el a 2022 végi 26,6 milliárd euró után. 

A Rheinmetall 2024-re ismét rekordforgalmat vár 10 milliárd eurós bevétellel, középtávon pedig 13-14 milliárd eurós éves árbevételre rendezkednének be, 14-15 százalék közötti üzemi eredményhányaddal.