állat

Feltérképezték a fehér cápa génjeit

Feltérképezték a világ egyik legfélelmetesebb ragadozója, a hatalmas testű, sokáig élő fehér cápa teljes génkészletét, és megtalálták evolúciós sikerének titkát.

Korlátot jelent az állatlétszám

Magyarországon a csökkenő hízóállomány következtében az idei év első öt hónapjában emelkedett a hazai vágóhidakra kerülő importsertések aránya.

Emberi felelőtlenség miatt az emberiséget éri veszteség

Megrázó képek járták be a sajtót a héten és egy hír: a cincinnati állatkertben lelőtték Harambét, a 17 éves hím gorillát, hogy így mentsék meg a kifutóját övező vizesárokba zuhant négyéves kisfiút. Az emberiség elveszített egy veszélyeztetett ezüsthátú nyugati síkvidéki gorillát és megnyert egy emberéletet. No meg a tapasztalatot: a kihalófélben lévő populációk még az állatkertekben sincsenek biztonságban az emberi felelőtlenségtől.

Kéknyelv: jöhet a vakcinázás?

Összesen 70 eurócentbe (vagyis mintegy 215 forintba) kerül annak a vakcinának egy darabja az európai piacon, amellyel a szarvasmarhák, juhok, és kecskék beolthatók a kéknyelv-megbetegedés ellen – tudta meg a Világgazdaság. Csak az a kérdés, mekkora költséget jelentene az oltás Magyraországon, mivel egyelőre nem tudni, milyen körben előznék meg a megbetegedést a hatóságok és az állattartók. Felmerülhet, hogy csak a kitörési pontok körzetében oltják be az állatokat, de akár az is, hogy országosan az összes kérődzőt vakcinázzák.

Több tízmillió eurót költünk genetikai állomány megőrzésére

„Idén december végén zárul a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésében elsőként támogatást kapó gazdák ötéves kötelezettségvállalási időszaka” – közölte lapunkkal a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Azok az állatfajták kerülhetnek be a védett őshonos fajták közé, amelyeket Magyarország természetföldrajzi környezetében, történelmi múltra visszatekintően tenyésztenek, és ez által azok a nemzeti örökség, a mezőgazdasági génbank, valamint a természet- és tájvédelem részévé váltak. A veszélyeztetettek közé azok kerülhetnek be, amelyek magas genetikai értéket képviselő, a termelésből kiszorult nem védett őshonos állatfajták.
Világgazdaság Piactér