Közélet

Nagyon elégedettek saját magukkal a kutyatartók

Mi magyarok, nem etetjük nyers hússal, ritkán visszük kutyaiskolába és inkább családtagnak tartjuk a kutyánkat, mint házőrzőnek – legalábbis ezt válaszolta a többség a Petissimo kutatása során.

Tízből 9 magyar felelős gazdinak tartja magát, és minden negyedik ember viszi kutyaiskolába a kutyáját – derül ki a Petissimo kutatásából, melyben 594 gazdi vett részt. A válaszadók 99 százaléka behívhatónak tartja a kutyáját és szerintük a legtöbb kutyasétáltatós konfliktus a dominancia eldöntése miatt alakul ki.

A veszélyes helyzetek többnyire amiatt vannak, mert a gazda nem ismeri eléggé a kutyáját és nem tudja őt kontroll alatt tartani

– jegyzi meg Ocztos Panka kutyakiképző.

Más dolog az, hogy otthon, ha hívjuk, hogy ebédidő van odajön hozzánk, és más az, amikor kint a szabad téren elengedjük és egy ismeretlen kutya, vagy bármi más miatt vissza akarjuk hívni. Gazdiként szerintem érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon minden helyzetben szót fogad-e nekünk a kutya, vagy csak akkor, amikor kevés inger éri.

Fotó: Shutterstock

Bár egyre több országban hódít a vegán étrend az állatoknál, szerencsére még mindig a hagyományos eledeleket részesítik előnyben – jegyzi meg közleményében a kutatást végző Petissimo.

Ezek a trendek szinte minden esetben csak ártanak az állatnak, súlyos hiánybetegségeket, bélproblémákat és allergiát okoznak.

– közölte dr. Vladár Bence állatorvos. Ha állateledel vásárlásról van szó, a gazdik először az összetevők és az állat kora alapján választanak és csak utána nézik meg, hogy mennyibe kerül, 70 százalékuk pedig nem veti meg a házi kosztot sem, de szigorúan csak 1-2 alkalommal kapnak belőle a kedvencek.

A válaszokból egyértelműen az látszik, hogy egyre tudatosabban állunk hozzá a kutya-macska tartáshoz, és remélhetőleg ez a jelenség begyűrűzik majd a teljes gazdi közösségbe is

– jegyzi meg Ivák Tamás, a Petissimo munkatársa.

A kutatásban összesen 594 budapesti (25 százalék) és vidéki (75 százalék) gazdi árulta el, hogy hogyan tartja otthon kedvencét és miért gondolja magát felelős gazdinak.

kutyaképző állat gazdi kutyatartó felelős állattartás eledel
Kapcsolódó cikkek