baka andrás

Baka: Eltávolításommal a jogállam sérült

Baka András főbíró szerint elmozdítása nyilvánvalóan jogellenes volt, bár nincs hazai fórum, amely ezt kimondhatná. A hatéves mandátumának félideje előtt távozni kényszerülő legfelsőbb bírósági elnök azt állítja, minderre azért került sor, mert az elmúlt hónapokban nyilvánosan szót emelt a bíróságok alapvető európai jogelvei és ezen keresztül a jogállamiság védelmében, ám mint az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette: számára egy független, alkotmányos intézmény vezetői posztjának betöltése csak addig érték, amíg az megőrizheti függetlenségét, és az alkotmányos, európai normák alapján működhet.

Orbánék szerint milyen a jó jogszabály? Répássy-interjú

A minőségi jogalkotás követelményei csak az új kódexeken, törvényeken kérhetők számon. Ismét fellángolt a vita, hogy a társasági jog a Ptk. része legyen-e, vagy sem. A kormányzat törekszik a bírósági eljárások gyorsítására, de ez nem mehet a bírói függetlenség rovására – mondta lapunknak Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Baka: a politikától függ a bírósági reform sikere

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a kedden ismertetett bírósági reformelképzelésekről a Magyar Rádiónak elmondta, azok sikere attól függ, milyen eredménye lesz a kormánnyal és az Országgyűléssel tervezett egyeztetéseknek, hiszen minden kérdés, ami az anyagban van, jogszabály módosítást igényel.

Beperlik Baka András főbírót

Valótlanul állította Baka András főbíró, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának volt vezetője maga kérte volna felmentését.

OMV: a Nabucco számunkra a legfontosabb

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat hordónként 60-80 dollár között alakuló olajárakra számít a következő években. Az OMV a "legfontosabbnak" tartja a Nabucco gázvezeték megépítését, de támogatja a Déli Áramlat gázvezeték tervét is. Minderről az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer beszélt pénteken Bécsben egy befektetői összejövetelen

"Óvnék a csodavárástól" - interjú Baka Andrással

Az ügyhátralékok ledolgozását tekinti egyik fő feladatának Baka András. A Legfelsőbb Bíróság új elnöke azonban azzal is tisztában van: válság idején ez csak hosszú távú terv lehet.

Gázvezetéket építenek Magyarország és Szlovákia között

Szándéknyilatkozatot írt alá az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a szlovák Eustream egy 100 kilométer hosszú földgázvezeték építéséről Vecsés és a szlovákiai Nagykürtös (Velky Krtis) között, jelentette pénteken az APA hírügynökség.
Világgazdaság Piactér