Világgazdaság

Segítség a nyugdíjasoknak

A kormányoknak az állami nyugdíjrendszeren keresztül kellene kompenzálniuk azt a korosztályt, amelyet a nyugdíj-megtakarítások értékvesztése miatt a legsúlyosabban érint a válság – ajánlja az OECD.

A nemzetközi szervezet óv azonban attól, hogy a krízisre az országok az ellátórendszerek államosításával vagy a magánalapok pénzügyi kisegítésével reagáljanak.

A fiskális válság miatt tavaly a fejlett országok magán-nyugdíjalapjai a befektetéseiknek mintegy 23 százalékát veszítették el. Magyarországon 21 százalék körül volt a mutató, ez a kelet-közép-európai OECD-tagországok közül a legmagasabb értéknek számít.

Szlovákia és Csehország a kockázatos részvénybefektetések alacsonyabb szintjének köszönhetően úszta meg kevesebb veszteséggel, míg Lengyelországban a magyarországinál is rizikósabb portfóliók dacára született jobb eredmény.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

EKB K&H Bank Zrt. A szerkesztő ajánlja válságTÁRKI Citigroup Gyurcsány Ferenc lemondott baka andrás Fodor Gábor Google Inc. nyugdíjrendszer Federal Reserve - Fed MDF-ügyek OECD bajnai-csomag nyugdíj