Világgazdaság

Kudarcot vallott az EU - Újragombolják a kabátot a lisszaboni stratégia terén

Az EU arra készül, hogy alapjaiban megújítja a lisszaboni stratégiát, az ezzel kapcsolatos felülvizsgálati folyamat már a július 1-jétől induló svéd soros elnökség idején megkezdődik.

Ennek részleteiről az EurActivnak nyilatkozva Gerard de Graaf, az Európai Bizottság lisszaboni stratégiáért felelős egységének vezetője elmondta: mindenképpen hozzá kell igazítani a stratégiát a közösségben zajló gazdasági reformokhoz, s a növekedés és a munkahelyteremtés mellett az eddigieknél lényegesen jobban kell igazodnia a környezetvédelem és az európai polgárok igényeihez.

Ma szinte teljes kudarcnak látják Brüsszelben és a tagállamokban is a 2000-ben elfogadott lisszaboni stratégiát.

 Ennek a kedvezőtlen megítélésnek az az oka, hogy nem tudta elérni azt a sokszor deklarált, nagyra törő célját, amely szerint az Európai Uniónak a világ legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdaságává kell válnia 2010-re.

Ehelyett a tervnek még az elmúlt három évben lezajlott „megújítása” után, a tagállamok fokozott bevonásával, a nemzeti akciótervek elkészülésével is csak részeredmények születtek. A globális válság viszont visszatérített mindent az eredeti célokhoz, a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Lendvai Ildikó lisszaboni stratégia GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF KK - Képzés Bajnai Gordon turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás Gyenesei István ben bernanke Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések autóipar baka andrás felülvizsgálat Elemzői vélemények katasztrófák tagállam repülés Reklám és Média Részvénypiacok Google Inc. MSZP-ügyek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac KKV aloldal utazás Botrányok a politikában Európai Unió MDF-ügyek Fővárosi ügyek gazdaság biztosítás Tudomány - Kultúra infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter