Közélet

Baka: egyszerűsíteni és korszerűsíteni kell a bírósági rendszert

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint egyszerűsíteni kell a bírósági rendszert, át kell alakítani a bíróságok központi igazgatását, és a bíráknak nyitottnak kell lenniük a jogos kritikák meghallgatására is.

„Halaszthatatlan immár, hogy a bírósági szervezeten belül megtegyék az elengedhetetlen lépéseket ahhoz, hogy a szervezetet a mai kor színvonalához igazítsák” – jelentette ki szerdán Budapesten Baka András a bíróságok napján.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke leszögezte, hogy a leghatározottabban vissza kell utasítani a különböző oldalakról érkező, az igazságszolgáltatást és bírók függetlenségét és pártatlanságát kétségbe vonó megnyilvánulásokat, méltatlan támadásokat, a szakmai dilettantizmuson alapuló kritikákat. A bíráknak viszont nyitottnak kell lenniük a jogos bírálatok meghallgatására és megfogadására. „Ez minden előrelépés és változás  alapvető követelménye, nyitottnak, és befogadónak kell lennünk, amennyire csak lehetséges” – fogalmazott Baka.

Az LB elnöke szerint egyszerűsíteni kell a bírósági rendszert, a korszerű informatika hatékonyabb felhasználásával pedig közelebb kell hozni a kor követelményeihez. Baka elengedhetetlennek tartja, hogy megkezdődjön a központi igazgatás átalakítása, az igazgatási döntéseknek egyértelmű döntés-  és felelősségi viszonyainak kialakítása. Ezeket a változtatásokat  azonban úgy kell végrehajtani, hogy közben megőrizzék a bírósági önigazgatás rendszerét, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatási egységét.

„Újra meg kell határoznunk független helyünket, társadalmi szerepünket, tevékenységünk garanciáit és határait, és szigorúan  tartani kell magunkat hivatásrendünk erkölcsi mércéjéhez” – hangoztatta Baka. A június végén megválasztott főbíró szerint „ha ezt nem teszik, méltatlan helyzet vár ránk, kisszerű belső és külső viszályokba bonyolódunk és magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy ebben az országban ne a várt stabilitás, ne a rend és a tisztesség uralkodjon”.

Baka szilárdan hisz abban, hogy a bíróság, a bírósági rendszer alkalmas a feladatellátásra, az ítélkezés függetlenségének megőrzésével alkalmas arra, hogy a jogállamiság garanciája legyen, de a bíráknak a kor követelményeinek megfelelően kell változniuk.

jog baka andrás legfelsőbb bíróság bíróság jogértelmezés
Kapcsolódó cikkek