betegellátás

Négyből egy kórházi ágy üres

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2017 februárjában országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt.

A betegellátás szinte minden területén fontos a magáncégek szerepe

Az egészségügy nem üzlet, az egészségügyi ellátás ugyanakkor ma már elképzelhetetlen a magánszektor szerepvállalása nélkül. Magyarországon az egészségügyi ellátás meglehetősen nagy hányadát magánszolgáltatók nyújtják, és a gyógyszereket, gyógyeszközöket és orvosi berendezéseket is magánvállalkozások gyártják, forgalmazzák. Csakhogy erről nem szokás beszélni.

Késve kapnak fizetést a háziorvosok, méltatlanok a körülmények

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár két hónap késéssel fizeti ki az ellátott betegek után a számlát a háziorvosoknak – ezt nehezményezte Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok Téli Szimpózium szakmai konferenciáján kedden.

Bármikor összeomolhat az egészségügy

Ha a bérkövetelések nyomán bedőlne a magyar egészségügy, talán a politikusok számára is egyértelművé válna, hogy a rendszer működésképtelen - vélekedik a Világgazdaságnak adott interjújában Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász.

"Az IMF-hitelkeretből rendezzék az egészségügyi béreket"

Évi százmilliárd forintot kellene visszapótolni az egészségügybe, közvetlenül az orvosok és egészségügyi dolgozók béreinek rendezésére, túl a Semmelweis Tervben vázolt átalakításokon és alternatív forráskereséseken - nyilatkozta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Mint mondta: nem szabad abban reménykedni, hogy csak a belső átszervezés forrásaival meg lehet tartani a pályán lévő orvosokat és egészségügyi dolgozókat. A szükséges plusz forrás szerinte az az IMF-hitelkeret lehetne, amelyből a Mol-részvények visszavásárlását is finanszírozta a kormányzat.

OMSZ: Javul a betegek biztonsága és az ellátás színvonala

A betegek biztonsága és az ellátás színvonalának emelése érdekében július 1-jétől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) finanszírozási szerződést kötött betegszállító szervezetek munkáját.
Világgazdaság Piactér