Már a nyár közepén elindulhat az a várólista-csökkentési program, amiről a TritonLife-csoport és a Szegedi Tudományegyetem állapodott meg. A projekt kertében 2000-2200 beteg egynapos műtéti ellátása valósulhat meg – mondta a VG-nek Fábián Lajos Károly, a TritonLife Holding Zrt. elnöke. 

Az első tesztidőszakban az együttműködés az egynapos sebészeti ellátásokra vonatkozik. Néhány példát említve elmondta, lágyék-, köldök-, hasfalisérv-, visszér-, aranyérműtétet és minden olyan sebészeti beavatkozást végeznek majd el, amely nem jár nagy testüreg megnyitásával. A TritonLife kétműtős szegedi kapacitását a duplájára bővítik, így a 2000 fős betegszám az ellátandó szakterületek bővítésével és kiterjesztésével is jelentősen növelhető tette hozzá Fábián Lajos Károly. 

Az ellátások finanszírozása Fábián Lajos Károly szerint „nagyon egyszerű”. A programban részt vevő betegek az egyetem Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott kvótájának terhére kapják meg az ellátást. A belső munkatársi ösztönző rendszereket közösen működtetik, de még vizsgálják annak a lehetőségét, hogy egyes kiemelt vagy extra kényelmi szolgáltatások külön díjazását be tudják-e majd építeni a modellbe – tette hozzá a holding elnöke.

2022.06.09. Zalaegerszeg Átadták az egynapos műtőt a zalaegerszegi Szent Raffael Kórházban. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megállapodás szerint a kísérleti programban dolgozó kollégák az egyetem állományában vannak és maradnak, így egyelőre nem csökken az egyetemi dolgozók száma, és nem nő a TritonLife által foglalkoztatott orvosoké sem. Pusztán egy jól szervezett szakmai, üzleti és humánerőforrás-modell mentén használja az egyetem a magánszolgáltató kapacitásainak egy részét, a betegek ellátását gyorsítva válaszolta a VG-nek Fábián Lajos Károly. 

Fábián Lajos Károly szerint egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy a megfelelő szakmai színvonalú, és megfelelő számú beavatkozást elvégző, szakmailag a minimumfeltételeknek megfelelő magánszolgáltató bekapcsolódhasson az államilag finanszírozott betegellátásba. Kiemelte: az evolúció mindig jobb, mint a revolúció, mert kevesebb áldozatot követel, és a végeredménye is stabilabb alapokon nyugszik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem lehet egyszerre kinyitni ezt a kaput, hiszen nem minden magánszolgáltató alkalmas még a NEAK-finanszírozott ellátórendszerrel az együttműködésre. Fontos a szigorú minőségbiztosítási rendszer bevezetése és érvényesítése, a teljesítmény mérése, és csak ezt követően jöhet egyfajta valódi szektorsemlegesség, ami nemcsak a beteg érdekét szolgálná, hanem az állami rendszert is tehermentesítené.

A szakember szerint a NEAK-nak is valós biztosítói szemléletűvé kell válnia, és azzal a szolgáltatóval szerződnie, aki gyorsabb, és jobb színvonalon gyógyítja a beteget, úgy, hogy biztosítja az adófizetők pénzének leghatékonyabb felhasználását a legmagasabb fokú egészségnyereség mellett. A versenynek nem állami és magán között kellene zajlania, hanem fenntartótól függetlenül az ellátó versenyezne ellátóval a beteg érdekeiért tette hozzá a TritonLife Holding elnöke.