cégjegyzék

Hogyan ellenőrzik a fantom vagyonvédelmi cégeket?

Évente 10 ezres nagyságrendben végez a rendőrség ellenőrzéseket a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységgel kapcsolatban. Az adminisztratív ellenőrzések száma 100 ezres nagyságrendű. Legutóbb szeptemberben volt egy 14 megyét érintő razzia, az egyszerre 320 helyszínen zajló rajtaütésben 23 embert fogtak el. Az MSZP szerint a 100 millió forint feletti adótartozást felhalmozó gazdasági társaságok között hemzsegnek a nevük alapján személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére alapított cégek.

Bedőlt cégek – Nem úsznák meg az árnyékvezetők

A bedőlt cégek tartozásainak hatékonyabb behajtását és a cégvezetők felelősségre vonását segítheti egy közelmúltban született, precedens értékű döntés, amely alapján az úgynevezett "árnyékvezetők" is felelősségre vonhatók – hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.

Miért nem irtják ki a cégpiaci élősködőket?

„Annak érdekében, hogy a gazdasági bűncselekményeket, viszszaéléseket megelőzhessük…” — amikor a miniszterelnök múlt hétfői beszédét hallgattam, felsóhajtottam: végre!

Drámaian megugrott a felfüggesztett cégek száma

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől – azóta élhetnek ezzel az eszközzel – napjainkig összesen több mint 82 ezer cég jutott erre a sorsra. Tavaly óta fel kell függeszteni azon cégeknek az adószámát, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé.

Ellenőrizze le a cégvezetőt a neten

Szeptembertől ingyenesen megismerhetők lesznek a cégvezetők, illetve a vezető tisztségviselők eltiltására vonatkozó adatok az IRM www.e-cegjegyzek.hu honlapján.

Aki mulaszt, azt törölhetik!

Törlés a cégjegyzékből - akár ez is lehet a büntetése annak a vállalkozásnak, amely jövőre nem elektronikusan nyújtja be beszámolóit a cégbíróságnak.

TEÁOR: kedvező változás

Aki eddig nem lépett, jobban teszi, ha egyelőre a kisujját sem mozdítja a TEÁOR-szám ügyében. A héten ugyanis elkészül az új jogszabálytervezet a szakmakódokkal kapcsolatos vállalkozói teendőkről.
1
Világgazdaság Piactér