Cégvilág

Hogyan ellenőrzik a fantom vagyonvédelmi cégeket?

Évente 10 ezres nagyságrendben végez a rendőrség ellenőrzéseket a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységgel kapcsolatban. Az adminisztratív ellenőrzések száma 100 ezres nagyságrendű. Legutóbb szeptemberben volt egy 14 megyét érintő razzia, az egyszerre 320 helyszínen zajló rajtaütésben 23 embert fogtak el. Az MSZP szerint a 100 millió forint feletti adótartozást felhalmozó gazdasági társaságok között hemzsegnek a nevük alapján személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére alapított cégek.

A rendőrség helyszíni ellenőrzései évről-évre megközelítik a 10 ezres, míg az adminisztratív ellenőrzések száma meghaladja a 100 ezres nagyságrendet a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet végző vállalkozásokkal kapcsolatban – közölte a parlament honlapján a belügyminisztert. Pintér Sándort az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezte arról, hogy „Tesz-e intézkedéseket a vagyonvédelmi cégek hatékonyabb ellen őrzése érdekében?”

A tárcavezető szerint az ellenőrzések eredményességét tükrözi, hogy szeptember elején egy széleskörű akcióban, 14 megyére kiterjedő, egyszerre zajló rajtaütésben 320 helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Terrorelhántási Központ és a rendőrség több mint ezer fővel vett részt, és 23 ember elfogására is sor került.

Harangozó Tamás azt forszírozta, hogy az adóhatóság kimutatása szerint a 100 millió forint feletti adótartozást felhalmozó gazdasági társaságok között hemzsegnek a nevük alapján személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére alapított cégek. Az MSZP-s politikus szerint a listából sejthető, hogy ezek a „fantom" vagyonvédelmi cégek óriási károkat okoznak az államnak, és jelentősen rombolják az ágazatban tisztességesen működő vállalkozások pozícióit. Súlyos problémának tartja, és erre az érdekképviseleti szervezetek is felhívták a figyelmet, hogy az ideig-óráig működő, sokszor hajléktalanok személyes adatainak felhasználásával bejegyzett gazdasági társaságok alkalmazottai különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Harangozó szerint ez a negatív jelenség azért is megdöbbentő, mert a személy- és vagyonvédelmi tevékenység csak a rendőrség által a kiadott működési engedély birtokában végezhető, és működésüket a rendőrség évente köteles ellenőrizni.

Pintér leírta, hogy a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény értelmében, vállalkozás keretében személy- és vagyonvédelmi tevékenység, a rendőrség által a vállalkozás kérelmére kiadott működési engedély birtokában végezhető.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerint a törvényszék, mint cégbíróság feladata a cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárás lefolytatása és a cégre vonatkozó adat, jog, valamint tény cégjegyzékbe történő bejegyzése, illetve törlése. A cégnyilvántartás hitelesen tanúsítja a benne feltüntetett adatok, továbbá a bejegyzett jogok és tények fennállását, illetve azok változásait. „Ebből következően a cégkivonatban foglaltakat a rendőrség nem kérdőjelezheti meg" – hangoztatta Pintér.

Az ellenőrzések a tevékenység gyakorlásának jogszerűségére, a felelősségbiztosítási szerződés meglétére, a rendőrség által nyilvántartott adatok valódiságára, a rendőrség által hitelesített naplóba bejegyzett adatokra, és az engedélyezés vagy a tevékenység végzésének feltételeiben beállott változások vizsgálatára terjed ki. A hatósági ellenőrzés során – a törvényben meghatározott közbiztonsági feltételek fennállásának ellenőrzése céljából – a rendőrség jogosult különböző személyi nyilvántartások (bűntettesek, büntetlen előéletűek, büntetőeljárás hatálya alatt állók) meghatározott adatait közvetlen hozzáféréssel átvenni, és azokat az ellenőrzés befejezéséig kezelni.
Az igazolvány visszavonására vagy a tevékenység folytatásának megtiltására eljárást indít a rendőrség, ha a hatósági ellenőrzés során a tevékenység gyakorlását kizáró okot tárnak fel.

A magánnyomozói tevékenység helyszíni ellenőrzése bűnügyi szolgálati ág, a közterületen és nyilvános helyen személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ténylegesen végzők helyszíni ellenőrzése a közrendvédelemé, a tevékenység adminisztratív jellegű hatósági ellenőrzése az igazgatásrendészet feladatkörébe tartozik.

vagyonvédelmi műkodési engedély hajléktalanok rendőrség Nemzeti Adó- és Vámhivatal MSZP cégjegyzék Harangozó Tamás Terrorelhántási Központ belügyminiszter cégbíróság személyvédelmi ellenőrzés adótartozás magánnyomozói tevékenység razzia Pintér Sándor
Kapcsolódó cikkek