Magyar gazdaság

Ellenőrizze le a cégvezetőt a neten

Szeptembertől ingyenesen megismerhetők lesznek a cégvezetők, illetve a vezető tisztségviselők eltiltására vonatkozó adatok az IRM www.e-cegjegyzek.hu honlapján.

Így – a név megjelölésével – bárki tájékozódhat arról, hogy a keresett személy melyik gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve szerepel-e az eltiltottak listáján.

A megújult, szeptember elsejétől hatályos csődtörvény – és az annak nyomán módosult cégtörvény, valamint társasági törvény – újabb garanciával erősíti a nyilvánosság alapelvét, amely elősegítheti a gazdasági forgalom tisztulási folyamatait.

A piac tisztességes résztvevőinek ugyanis aligha vonzó olyan céggel szerződni, amelynek vezetőjét valamely visszaélés miatt eltiltottak tisztségétől.

Gyakori, hogy a gazdasági társaságot vezető tisztségviselője vagy mondjuk többségi tulajdonosa rosszhiszemű magatartással csődbe viszi, majd új céget alapít, mivel az nem tilos.

A tapasztalatok szerint az adósságtömegtől való menekülés, illetve a vagyonátmentés egyik előszeretettel alkalmazott, trükkös módja az új vállalat alapítása.

http://www.e-cegjegyzek.hu/info/page/ceginfo

További részletek a holnapi Világgazdaságban

csődtörvény cégjegyzék visszaélés IRM cégvezetők
Kapcsolódó cikkek