kényszerértékesítés

Kedden már törvény lehet a bírósági végrehajtás új szabályairól

Az Országgyűlés kedden fogadhatja el a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslatát a bírósági végrehajtási törvény módosításáról, amely szerint becsérték alatt a jövőben nem lehet elárverezni ingatlanokat - mondta a KDNP alelnöke vasárnap Budapesten.

Harrach: Méltatlan a hitelesek lakásának olcsó árverezése

Mintegy 145 ezren vannak azok az eladósodott jelzáloghitelesek, akik legalább három hónapja nem tudnak törleszteni, bár vannak köztük olyanok is, akik nem is akarnak - mondta a KDNP frakcióvezetője, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Szabad kezet kaptak a bankok

Eltörölték a kényszerértékesítési kvótát a hitelintézetek számára, a bankszövetség viszont azt javasolta, fél évig még tartsák magukat a piaci szereplők a korábbi limitekhez. A bankok egyébként a korábbi kvótákat sem használták ki, nagyon kevés ingatlant tudnak elárverezni.

Kényszerértékesítés: Árverezhetnének a bankok, de nem fognak

Eltörölték a kényszerértékesítési kvótát, a bankszövetség viszont azt javasolta, fél évig még tartsák magukat a piaci szereplők a korábbi limitekhez. A bankok a korábbi kvótákat sem használták ki, nagyon kevés ingatlant tudnak elárverezni.

Kissé nőtt a kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok száma

A pénzintézetek a negyedik negyedévre csaknem 4000 - a harmadik negyedévinél 2,3 százalékkal több - hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011. október 1-je óta pedig összesen 28 816-ot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett összesítésből.

Újabb lakások kalapács alatt

A harmadik negyedév végére már 25 ezer közelébe emelkedett a lejárt hiteltartozás miatt kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok száma. Ezzel együtt a bankok változatlanul nem használják ki a kvótát, és 2013 második negyedévéig nem egészen 1300 lakás cserélt gazdát. A vevő a legtöbb esetben a Nemzeti Eszközkezelő volt.

Március végéig 3540 lakást árvereznek el a bankok

Még mindig csak részben használják ki a hitelintézetek a kényszerértékesítési kvótát – ez derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) friss adataiból. A bankok a lehetséges több mint 5 ezerből csak 3,5 ezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben.

Ötezer ingatlan kalapács alatt

Márciusig több mint ötezer hitellel terhelt ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, ám a törvényben meghatározott kvótának így is csak nagyjából a négyötödét használták ki. Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb, de sok érintett lakás van az ország szegényebb régióiban is. Az eszközkezelő csak az adósok töredékén segíthet.

Végtörlesztés: kétszázalékos árcsökkenés

A használt lakások piacán a végtörlesztés miatt eladásra kínált lakások árai mindössze 2 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly október és idén január vége között a más célból eladásra kínált lakások áraihoz képest – közölte az Otthon Centrum (OC) franchise ingatlanközvetítő hálózat elemzése végeredményét tegnap az MTI-vel.
Világgazdaság Piactér