Cégvilág

Újabb lakások kalapács alatt

A harmadik negyedév végére már 25 ezer közelébe emelkedett a lejárt hiteltartozás miatt kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok száma. Ezzel együtt a bankok változatlanul nem használják ki a kvótát, és 2013 második negyedévéig nem egészen 1300 lakás cserélt gazdát. A vevő a legtöbb esetben a Nemzeti Eszközkezelő volt.

A harmadik negyedévben újabb 3898 lakást jelöltek ki kényszerértékesítésre a hazai pénzügyi szolgáltatók, így az érintett lakások száma 24810-re emelkedett – tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Így a kvóta alapját képező 117 ezer 335 lakásnak majdnem pontosan egyötödét jelölték már ki eladásra a bankok. A hitelintézetek – ahogy eddig is megszokott volt – most sem használták ki a rendelkezésre álló kvótát, hiszen az most 5290 lakásra szólt. Figyelemre méltó viszont, hogy a kijelölt lakások száma ha lassan is, de nő, az utóbbi három negyedévben folyamatosan emelkedett.

A legtöbb, kényszerértékesítésre kijelölt lakás Budapesten és Pest megyében található, a 117 ezerből összesen több mint 30 ezer helyezkedik el ezen a területen. Csaknem tízezer érintett lakást tartanak nyilván emellett Borsodban is, ám Tolna, Zala és Vas megyében ez a szám mindössze 2000 és 2500 között mozog. Az értékesített lakások száma a kijelölt ingatlanokéhoz képest is meglehetősen alacsony, a PSZÁF adatai szerint a második negyedévig 1269 lakást adtak már el a nem fizetése miatt.

Ezek nagyjából háromnegyede – 912 darab – a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez került, háromszázat maguk az adósok értékesítettek, a pénzügyi szolgáltatók pedig az érintett körből 58 ingatlant árvereztek el. 
A bankok vélhetően azért nem sietnek az árverésekkel, mert nekik sem jó, ha a magas hitellel terhelt ingatlan nyomott áron talál vevőre, és rendezetlen marad a hitel, inkább törekszenek az adóssal való valamiféle megegyezésre. Az viszont látszik a statisztikákból, hogy a hitelintézetek jobban igyekeznek azokban az országrészekben így pontot tenni a bedőlt hitelek végére, amelyekben az ingatlanok forgalomképesebbek.

Az értékesítések mennyisége ha nem is gyorsan, de várhatóan nő majd a közeljövőben, hiszen az eszközkezelő tájékoztatása szerint az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megemelkedett a számukra felkínált ingatlanok száma. Az indulástól számítva 2013. július végéig mintegy 7 300 ingatlan-felajánlást fogadott be a NET Zrt., amivel hozzávetőleg 32 900 személy lakhatása vált biztossá. A 2013. június 30-ig feldolgozott adatok alapján a megvételre felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 7,1 millió forint volt. Az ebből számított, a NET Zrt. által fizetendő átlagos vételár 3,3 millió forint körül alakult.

Az adatokból kitűnik, hogy az ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de jelentős számú ingatlan-felajánlás érkezett Pest megyéből is.  A NET program keretein belül a cég közlése szerint a 2012. január 1-től 2013. június 30-ig terjedő időszakban 6,4 milliárd forint költségvetési forrás felhasználása mellett összesen 13,8 milliárd forint, jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok.

Jövőre már öt százalék a limit
Az idéntől már a 90 napon túl hátralékos ingatlanok 4 százalékát árvereztethetik el a bankok a jogszabályok szerint. A kényszerértékesítési moratórium 2011 negyedik negyedévében járt le, akkor viszont még csak a bedőlt jelzáloghitelek 2 százalékánál lehetett elárverezni az ingatlant, tavaly az arány 3 százalékosra, az idén 4 százalékosra emelkedett. Jövőre 5 százalék lesz a kvóta, azután pedig nem köti már a bankok kezét ilyen intézkedés, ha be akarják vasalni az adóson a követelésüket. Ezzel együtt az elárverezett ingatlanok gyors piacra engedésére továbbra sem lehet számítani, hiszen a lakóingatlanok iránti kereslet változatlanul alacsony szinten mozog.

ingatlan kényszerértékesítés árverezés
Kapcsolódó cikkek