meosz

Aggályos az új kormányzati struktúra a mozgáskorlátozottak szerint

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöksége aggályosnak tartja az újonnan kialakított szociálpolitikai kormányzati struktúrát. A Szövetség bízik abban, hogy a szociális és felzárkóztatási államtitkárság létrehozása több odafigyelést eredményez majd fogyatékos emberek ügye iránt, és a család- és ifjúságpolitikai államtitkárságtól való elkülönítésének nem az a célja, hogy a fogyatékossággal élőket a társadalom terheiként, rászorultjaiként bemutatva szembeállítsa a "teherhordozó" családokkal.

Állások helyett elbocsátások

Akár negyvenezer megváltozott munkaképességű ember is utcára kerülhet a nyár végéig, miután megszűnt a foglalkoztatásukat segítő egyik bértámogatás, és egy másik is csak augusztus végéig garantált – tudta meg a Világgazdaság. A fogyatékkal élőkre vonatkozó, január óta hatályos szabályozás miatt közben az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman.

Több ezer rokkant maradhat ellátás nélkül

Pontos összesítés még nincs, de akár több ezernyi rokkant is elveszítheti májustól az ellátását. Mint ismert március 31-ig kellet jelentkeznie felülvizsgálatra annak, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott.
1
Világgazdaság Piactér