A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is kénytelen volt több munkatársának felmondani, miután június 30-ával megszűnt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására akkreditált munkahelyeknek járó bértámogatás.

 Ezzel – mint a MEOSZ elnökétől, Hegedűs Lajostól megtudtuk – az érintett cégek a bérek maximum 75 százalékát központi költségvetési forrásból finanszírozhatták, sőt, a támogatás a közhasznú civil szervezetek esetében akár a teljes bért fedezhette.

A bértámogatást már az utóbbi másfél esztendőben is csak egy-egy fél évre ítélték meg, július 1-jétől azonban végleg lejártak az erről szóló szerződések. Ennek a hónapnak a végéig él csak egy hasonló támogatás is; a két állami hozzájárulás egyenként mintegy 19-20 ezer ember elhelyezkedését segítette.

Mindez, mondta Hegedűs Lajos, annak tükrében különösen aggasztó, hogy az év elején drasztikusan átalakult a rokkant-ellátás korábbi rendszere, megszűnt a rokkantnyugdíj, és ezzel 70 ezerről 50 ezer forint alá csökkent az egy főre jutó ellátás átlagos összege.

A kormány komplex felülvizsgálatra kötelezte az 57 évnél fiatalabb fogyatékosokat, akik közül mindössze háromezren nem jelentkeztek. Ők május óta nem kapnak semmilyen rokkantellátást – ezt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója mondta el nemrég a parlament szakbizottságában. Pósfai Gábor arról is beszélt, hogy az első öt hónapban komplex minősítési felülvizsgálaton átesett 21 ezer ember többsége jogosan kapja a rokkant-ellátást.
További részletek a mai Világgazdaságban