NVB

Lemondott Patyi András

A Nemzeti Választási Bizottság új elnökének Rádi Pétert választották.

Változhat a népszavazási törvény

A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, illetve Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságának hétfői ülésén.

Nem lesz népszavazás a férfiak korábbi nyugdíjazásáról

A Kúria kedden helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését - derül ki a Kúria honlapjáról. A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia korábbi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani.

NVB: 113 népszavazási kezdeményezésből hatot hitelesítettek

A benyújtott 113 közül hat népszavazási kezdeményezést hitelesített jogerősen az új népszavazási törvény 2014. januári életbe lépése óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és az ügyekben másodfokon eljáró Kúria. 2002-2014 között az NVB és jogelődje, az Országos Választási Bizottság (OVB) a benyújtott 1775 kezdeményezésből 165-öt hitelesített.
Világgazdaság Piactér