pszáf

Itt az EKB bírálata az MNB és a PSZÁF összevonása miatt

Az Európai Központi Bank kritikával illette a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásának módját, valamint a törvényalkotást is. Az EKB kifogásolja, hogy a nekik megküldött törvényjavaslattól eltérőt nyújtottak be az Országgyűlésnek. Mario Draghi, a központi bank elnöke által aláírt véleményben az olvasható, hogy "a magyar jogalkotó nem vehette figyelembe az EKB álláspontját a törvényjavaslat elfogadását megelőzően". Az alábbiakban az EKB véleményéből idézünk.

Megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa

A Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai az új jegybanktörvény szerint a pénzügyi stabilitás fenntartása és erősítése tekintetében egyrészt bővültek, másrészt ezen új feladatokhoz új, hatékony eszközök állnak rendelkezésre. Ennek keretében a mai nappal megalakult az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa – közölte a központi bank.

A jegybankhoz került a pénzpiaci felügyelet

Október elsejétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit.

Itt a büntetés, háromszázmilliót fizettek vissza a bankok az ügyfeleknek

A tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt augusztus végéig több banknak összesen 300 millió forintot kellett visszafizetni az ügyfeleknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ellenőrzései nyomán - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője csütörtökön.

A bankokra még sok a panasz

A második negyedévben összesen 1665 fogyasztói kérlem érkezett a pénzügyi felügyelethez, amely bő egytizedével kedvesebb az egy évvel korábbinál. A legtöbb panasz változatlanul a bankokra érkezik, és a pénztárak súlya marginálisra csökkent

Egyre több devizahitelest véd az árfolyamgát

Június végéig a jogosultak mintegy 38 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján. A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások június 30-ig 157 745 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján.

A PSZÁF-nak tetszik a takaréktörvény: Megszűnnek a fenyegető kockázatok

Az Országgyűlés által elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény mind a szövetkezeti hitelintézetek betétesei, mind azok tulajdonosai számára a jelenleginél biztonságosabb és versenyképesebb szövetkezeti integrációs rendszer létrejöttét szolgálja. A törvény stratégiai alapvetéseiben megegyezik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által képviselt szakmai állásponttal és ráépül a korábban megfogalmazott felügyeleti javaslatokra.
Világgazdaság Piactér