Pénz- és tőkepiac

Ezt találta az ÁSZ az MNB-nél

Befejezte az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012-2013-as működését és gazdálkodását, valamint az azóta a jegybankba olvasztott Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2009 és 2013 közti működésének értékelését. Az MNB szervezeti felépítése, irányítási, döntéshozatali, ellenőrzési rendszere és működése megfelelt az előírásoknak. Alapító okirata csak részben felelt meg a hatályos jogszabályoknak, mivel nem határozta meg az MNB tevékenységi körét, illetve nem volt összhangban a 2013. október 1-jén hatályba lépett MNB-törvénnyel. Az MNB banküzemi gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt az ÁSZ szerint.

Az MNB-nél a humánerőforrás-gazdálkodás belső szabályai összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal. Az MNB teljesítményértékelés nélkül fizette ki a munkavállalók részére a 2013. I. félévi bónuszokat, 158,3 millió forintot.

Az üzemeltetési és egyéb költségekhez kapcsolódó beszerzési eljárások és elszámolások alapvetően szabályszerűek voltak, az ellenőrzött beruházások megvalósítása szabályszerűen történt. Egy esetet talált az ÁSZ, amikor a szerződésmódosítás során nem tartották be az előírást a hirdetmény közzétételéről.

A PSZÁF az egyes feladatok ellátásának eljárásrendjeit, kontrollpontjait, a feladatellátáshoz kapcsolódó hatás-, és felelősségi köröket alapvetően kialakította, szabályozta. A belső kontrollok kialakításában és működtetésében ugyanakkor több területen is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés.

A PSZÁF tevékenységének tervezése során nem teljes körűen tartották be a vonatkozó törvényi előírásokat és belső szabályozásokat sem - derítette ki az ÁSZ vizsgálata. A felügyeleti ellenőrzési tevékenység megtervezésére vonatkozó egységes eljárásrendet a PSZÁF elnöke csak 2012. október 11-ei hatállyal adta ki. Az egyes vizsgálati programok összeállítása és végrehajtása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, nem volt biztosított a vizsgálatok lefolytatására vonatkozó egységes eljárásrend. Fennállt a kockázata annak, hogy az ellenőrzési eljárások során nem volt teljes körűen biztosított a jogszabályoknak és a belső szabályzatoknak megfelelő működés. A fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés.

A PSZÁF a rendeletalkotás során betartotta a vonatkozó törvényben foglalt rendelkezéseket, ugyanakkor a rendeletek megalkotása nem felelt meg a vonatkozó elnöki utasításban foglaltaknak - közölte az ÁSZ.

ÁSZ MNB pszáf
Kapcsolódó cikkek