Magyar gazdaság

Gerhardt: az összevonás után a PSZÁF elnöke nem jön az MNB-be

A jegybanki kamatcsökkentéseknek még nincs vége - mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Heti Válasznak adott interjúban.

Az MNB-alelnök az interjúban a Matolcsy György jegybankelnök által június végén mondottakra irányuló kérdésre úgy válaszolt: "a monetáris tanács legutóbbi kamatcsökkentését indokló közleményének fényében egyetértek vele".

Matolcsy György akkor úgy fogalmazott: a kamatcsökkentési ciklusnak még nincs vége, van még lehetőség csökkentésre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monetáris tanács figyelembe veszi a globális pénzpiaci kockázatokat és figyeli a külföldi monetáris élénkítési programok alakulását.

Gerhardt Ferenc nyilatkozata egybecseng Pleschinger Gyula, a monetáris tanács külső tagja keddi nyilatkozatával is. A szakember a Lánchíd Rádiónak adott interjúban úgy fogalmazott, az várható ezévi alakulása és az inflációs alapfolyamatok is egy irányba mutatnak, s ezek alapján nyílik lehetőség további lazításra. Ugyanakkor a tanácsnak figyelnie kell a nemzetközi piacokra is, azaz a nemzetközi események nagymértékben befolyásolhatják a tanács mozgásterét. "Most úgy tűnik, hogy ez a piaci hangulat lenyugvóban van és azt gondolom, hogy megfontolható a további lazítás" - mondta Pleschinger Gyula.

Gerhardt Ferenc a csütörtöki interjúban beszélt arról is, hogy nem hiszi, hogy Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az MNB és a PSZÁF összevonását követően a jegybankban folytatná karrierjét. "Bizonyára meg fogja találni a helyét a piacon" - fogalmazott.

A jegybank alelnökének értékelése szerint biztatóak az első visszajelzések az MNB növekedési hitelprogramjáról. Egyben emlékeztetett, hogy a tanács szeptemberben dönthet a program esetleges folytatásáról.

összevonás MNB pszáf
Kapcsolódó cikkek