Energia

Tiszta hidrogén előállítása érdekében bútorozik össze a Linde és az MVM

A két csoport négy fő területen kezdi meg az együttműködést.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. és az MVM Energetika Zrt. stratégiai keretmegállapodást írt alá tisztahidrogén-projektek mielőbbi hazai közös megvalósításáról. A dokumentum az erről kiadott közlemény szerint definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogén előállításának projektirányait, és kinyilvánítja, hogy

a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogénprojektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain.

Ehhez kölcsönösen használják egymás tudásbázisát és erőforrásait. Kijelölték az ehhez szükséges irányító testületet, és megalakulóban van számos munkacsoport, amelyek a megállapodás fő területeire fókuszálnak.

Fotó: Linde

  • Az első terület a hidrogén elektrolízissel történő, tehát karbonmentes előállítása a Linde csoport technológiáival és az MVM csoport megújuló energiaforrásainak alkalmazásával.
  • A második a közlekedés zöldebbé tétele, ide hidrogéntöltő állomások létesítése tartozik autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére.
  • A harmadik a villamosenergia- és (föld)gáz-infrastruktúra együttes fejlesztése, zöldhidrogén gyártása és tárolása, használata a földgázhálózat bevonásával, elsősorban szezonális áramtárolási lehetőségek megvalósítása.
  • Végül a negyedik az ipari felhasználások dekarbonizációja, például erőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.
  • A dokumentumot Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország vezérigazgatója, Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója írta alá.

    villamosenergia energetika együttműködés tiszta hidrogén Linde MVM zöldenergia hidrogénprojekt
    Kapcsolódó cikkek