A magyarországi lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint. A budapesti lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, vagyis a vizsgált fővárosok között a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági áramárak átlaga januárban 26,07 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál. Eközben több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bukarestben például a decemberi 26,36 eurócent/kWh-ról 38,38 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 46 százalékkal. A brüsszeli drágulás 24 százalékos, a stockholmi 25 százalékos, a berlini 38 százalékos volt.

Fotó: Bach Máté/ Magyar Nemzet

Januárjában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Ezzel szemben a 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga januárban 11,99 eurócentet tett ki kilowattóránként, ami több mint négyszerese a magyarországi árnak.  Egy hónap alatt – decemberről januárra – Bécsben 40, Berlinben 133, Bukarestben 45 százalékkal nőtt a lakossági földgáz ára.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – hangsúlyozta a MEKH.