Áprilisban kezdődik a hazai földgáztárolók feltöltése. A tárolókban a lakosság biztonságos ellátása érdekében kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a közleményt kiadó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg, amely figyelembe veszi az egyetemes szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ennek alapján a 2022–23-as gázévben 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nek október 1-jéig. 

Mellette az áprilistól szeptember végéig tartó időszakban juttatják a tárolókba a gázt a földgázkereskedők is az üzleti döntéseik alapján. 

A hivatal kiemeli, hogy a lakosság biztonságos gázellátását a folyamatos behozatal és a hazai kitermelés mellett a tárolókban elhelyezett földgázkészletek garantálják. Magyarország jelentős földgáztárolói kapacitásokkal rendelkezik. A tárolók Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn működnek.

Bőven van kapacitás

Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter. A hazai tárolók töltöttsége március 29-én 19,22 százalékos volt a nyilvános uniós statisztika alapján, ebbe beleértendő a biztonsági tartalék is. 

A március 15-i mennyiség (MEKH-adat) 1,27 milliárd köbmétert tett ki, elmaradva a hivatal honlapján feltüntetett előző négy évinél. Ennek az a fő oka, hogy a most záruló fűtési idényt Magyarország a szokásosnál kisebb – bár kényelmesen elégséges – betárolt készlettel indította, mert az orosz eladótól nem jutott többletgázhoz, és vélhetőleg a kereskedők piaci megfontolásai sem szóltak a betárolás mellett. 2020-ban amiatt voltak magasabbak a készletek, hogy még bőven maradt gáz a 2019-es, jelentős készletépítésből, amit akkor geopolitikai aggodalmak indokoltak.