A magyarországi lakossági fogyasztók védettek az áringadozások ellen és továbbra is a legalacsonyabb rezsiköltséggel kalkulálhatnak – mutatott rá közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amelynek nemzetközi ár-összehasonlítása alapján a földgáz átlagára februárban is Budapesten volt a legalacsonyabb, az áram pedig a második legolcsóbb.

Védettséget ad a hatósági tarifa

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Eszerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,34 eurócent volt kilowattóránként (kWh). A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga februárban 24,15 eurócent/kWh-t tett ki, azaz a hazai fogyasztók közel 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál. 2022 februárjában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amelynek a 24 vizsgált fővárosra számolt 10,76 eurócent/kWh-s átlag közel a négyszerese.

Fotó: Bach Máté/ Magyar Nemzet

A közlemény rámutat, hogy az év elején az európai energiaárak meglehetősen változékonyak voltak a tőzsdéken, az ingadozás pedig begyűrűzött a felhasználók által fizetett árakba is. Az érintett magyarországi tarifákban azonban nem jelent meg, mert a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram- és földgázárakat a jogszabályok rögzítik és tartják fixen.

Jó helyzetben a modellezett háztartás is

Abból a szempontból, hogy egy modellezett kétkeresős háztartás villamosenergia- és földgázfogyasztásának költsége a jövedelmük hány százalékát viszi el, februárban Budapest a negyedik legjobb helyen állt, míg az európai energiaárak megnövekedése előtt jellemzően csak a középmezőnyben volt. E mutató értéke februárban 2,8 százalékot tett ki, ennél jobb adattal csak London (2,4 százalék), Dublin (2,2) és Luxembourg (1,8) rendelkezett. A modellezett háztartás havi 2200 kWh áramot és  10 000 kWh földgázt használt fel. A feltételezett jövedelmet a MEKH nem írja, de kiszámítható az előbbi adatokból és a fővárosok havi áram-, illetve gáztarifáiból.

Az alap a szolgáltatók adatszolgáltatása

Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott finnországi VaasaETT cég az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London adatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.