Atomenergia nélkül nem létezik energiaellátás és nincs megfizethető energia sem Európában

mondta Szijjártó Péter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Bécsben tartott konferenciáján hétfőn. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország több mint negyvenéves rendkívül pozitív tapasztalattal rendelkezik az atomenergia használata terén. 

Szíjjártó péter, 2022 szeptember, Bécs, Paks, energia,
Fotó: BORSOS MATYAS / Szijjártó Péter, Facebook

Ezt a típusú energiaelőállítást olcsónak, biztonságosnak és fenntarthatónak minősítjük, amely nélkül teljesen mértékben lehetetlen lenne megfelelni a zöld célkitűzéseinknek

 – jelentette ki a miniszter.

Szijjártó az Oroszország elleni szankciók kapcsán kifejtette, hogy az első szankciós csomag egyértelművé tette, hogy a békés célú atomenergia felhasználása nem esik a szankciós szabályok alá, azonban az Európai Unióban vannak olyan hangok, amelyek ezt megakadályoznák. A miniszter hozzátette, hogy az energetikai ellátás szuverenitási kérdés és úgy fogalmazott, hogy 

„mi Magyarországon úgy döntöttünk, hogy új atomerőművet építünk annak érdekében, hogy szavatoljuk az energiaellátásunk biztonságát, tehát tulajdonképpen a szuverenitásunkat védjük”.

Hozzátette, hogy a projektet az orosz Rosszatom vezeti, de amerikai, francia és német vállaltok is kiveszik a részüket a paksi bővítésben, és jó hírnek nevezte, hogy az új atomerőmű megkapta a végső létesítési engedélyt, az első betonelemet jövő őszre helyezik el és az erőmű 2030-tól lesz működőképes.

Jogunkban áll megépíteni ezt az új erőművet, mert az energiamix összetétele nemzeti kompetencia alá esik

– emelte ki Szijjártó. Azt is mondta, hogy Magyarország számít az atomenergia-ügynökség támogatására, hogy szembe menjen mindenféle negatív diszkriminációval szemben. Végül úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány nem kíván belemenni semmilyen ideológiai vitába, amely a paksi bővítést veszélyeztetné.