Az európai energiaválságot súlyosbíthatja az a két újabb veszélyes intézkedés, amelyről az energiaügyekkel foglalkozó európai uniós miniszterek tárgyalnak csütörtökön – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülésre utazóban.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A rendkívüli ülés napirendjén egyebek közt az Európai Bizottság javasolta gázársapka és a földgázvásárlások összehangolása áll. 

A magyar külügyminiszter szerint „az európai energiaválságot Brüsszel eddig csak súlyosbítani tudta”.

Most két újabb rendkívül veszélyes javaslat van az asztalon. Ma ki kell harcolnunk a mentességet az olajársapka és a gázárszabályozás vonatkozásában is

– írta.

Magyarország és mások eleve ellenezték a beavatkozást az uniós földgázbeszerzések áraiba, más EU-tagokhoz hasonlóan attól tartva, hogy a Gazprom – amely a tengerrel nem rendelkező Magyarország földgázellátásának javát biztosítja vezetékeken keresztül – beszünteti a szállításokat.

Meghozta döntését az Európai Bizottság a gázársapkáról – a javasolt összeg jóval magasabb a piaci árnál

Az árplafon a jövő évben lenne érvényben.

A javaslatot más tagállamok azért bírálták – a spanyolok például viccnek nevezték –, mert szerintük túl magasan húzza meg a vonalat a gázárban, és nemhogy olcsóbb lesz tőle a földgáz, hanem drágább.

Prüszkölnek a spanyolok és az olaszok a gázársapka-javaslat miatt

Az uniós tagállamok általában a túl magasan meghúzott felső határ miatt bírálják az EB gázársapkára tett javaslatát.

Fűtött vita várható, és a megegyezés nem valószínű. A döntést várhatóan magasabb szinten, az uniós állam- és kormányfők december eleji csúcstalálkozóján hozzák meg.